Mèdia 04/02/2020

El 'Quatre gats' canvia els grans personatges per temes socials

Ricard Ustrell tractarà qüestions com el canvi climàtic, la immigració i la solitud

Alejandra Palés
4 min
Ricard Ustrell parlarà sobre canvi climàtic i immigració, entre altres temes

BarcelonaGrans temes que, tot i semblar llunyans, afecten els espectadors catalans. Amb aquest objectiu arriba aquest dijous la tercera temporada d’un Quatre gats renovat, que deixa de fixar-se només en els grans personatges. Segons explica Ricard Ustrell, en aquesta nova etapa, el programa de TV3 utilitzarà persones reconegudes com a excusa per tractar qüestions com la immigració, la crisi econòmica o el feminisme. El periodista assegura que es tracta de la temporada en què més s’ha "despullat". "Em sento més honest amb com soc, com penso i què explico", afirma.

La tercera temporada arrenca amb un capítol dedicat a l'emergència climàtica en què Ustrell viatja fins al lloc del món on es considera que es noten més els efectes de l’escalfament global. Es tracta de Svalbard, un arxipèlag de l’Àrtic on les glaceres es desgelen, hi ha esllavissades, moviments de terra i l’os polar està perdent l’hàbitat. En la seva visita Ustrell entrevista l’ex primera ministra de Noruega Gro Harlem Brundtland, la primera política que va posar sobre la taula la necessitat d’un desenvolupament sostenible. També hi participa l'actor Javier Bardem, que explica la seva experiència a l'Antàrtida amb Greenpeace i explica per què va decidir implicar-se en la causa. "Vam triar Bardem perquè és una persona amb molta consciència ambiental i volíem algú que ens pogués donar una mirada activista del que nosaltres vam anar a fer a Svalbard", explica Ustrell. Per al periodista, la mirada de l’actor espanyol convida l’espectador a preguntar-se què poden fer com a ciutadans per canviar aquestes coses.

Un programa per "tocar l'ànima"

"Aquest programa és un regal", assegura Ustrell, que confessa que en molts casos els convidats li han fet canviar la seva perspectiva d’alguns temes. És el que, explica, li va passar amb Juan Manuel Santos, president de Colòmbia entre el 2010 i el 2018 i premi Nobel de la pau el 2016. "És un home que va sacrificar el seu cos polític per arribar a un acord de pau. Només aquest fet diu moltes coses que aquí se’m fan difícil d’imaginar", puntualitza. Amb Santos, Ustrell conversarà sobre què és un conflicte i com solucionar-lo. "Al final crèiem que ens havíem d’acostar més a la gent d’aquí i, per tant, es tracta de parlar de grans temes que passen arreu del món i que, encara no ens ho sembli, ens afecten", remarca.

Juan Manuel Santos, expresident de Colòmbia

Un altre dels personatges famosos que serviran de fil conductor d’un dels capítols és el xef José Andrés, que des dels 21 anys viu als Estats Units. El cuiner, nascut a Astúries i criat a Barcelona, serveix d’excusa per parlar de què significa ser immigrant al país de Donald Trump. En aquest mateix capítol també hi intervenen Ferran Adrià, Joan Roca i la xef mexicana Cristina Martínez, considerada una de les deu millors cuineres dels EUA i que en qualsevol moment podria ser deportada.

Però si hi ha un programa que Ustrell destaca especialment de la nova temporada és l'últim, dedicat a la solitud. Per preparar el capítol, el periodista va entrar a casa de gent anònima, com una persona gran que se sent sola perquè tot el seu entorn proper va morir i no té ningú, o una dona amb discapacitat física i mental que no pot fer-se càrrec d’ella mateixa. "Volíem acabar amb un tema que ens toqués l'ànima", reconeix Ustrell. Tot i que es tracta d’un episodi protagonitzat principalment per persones desconegudes, també s’hi cola un personatge popular com Boris Izaguirre, que explicarà la solitud que va experimentar quan el van violar quan tenia 13 anys o quan va sortir de l’armari. Ustrell remarca que sentir-se sol no és només un problema de gent gran, sinó que afecta tothom.

Boris Izaguirre explicarà la solitud que va patir quan va sortir de l'armari

Per primera vegada des que es va estrenar, el programa emetrà vuit episodis seguits. Des que va debutar a TV3, el juny del 2018, l’espai mai ha tingut temporades d’una duració concreta i en diferents ocasions ha fet episodis especials que s’han emès esporàdicament. Ustrell admet que la continuïtat d’aquesta temporada ha estat un dels principals reptes, especialment tenint en compte que és un programa que vol tractar els temes amb profunditat. "Portem des del juliol treballant en aquesta temporada i cada capítol suposa entre un mes o un mes i mig de feina", assegura. Ustrell ha hagut de compaginar el rodatge del Quatre gats amb el dia a dia del Planta baixa, el programa matinal que presenta a TV3. El periodista, que durant l’època que va presentar el Preguntes freqüents també ho compaginava amb El suplement de Catalunya Ràdio, explica que poder treballar a tots dos projectes ha requerit voluntat d’adaptació dels dos equips. Confessa que el fet de no estar al capdavant del matinal els divendres li ha permès, per exemple, fer viatges de tres dies a Colòmbia, en una visita llampec.

stats