Sancionen Islàndia per les banderes de Palestina a Eurovisió

La UER estudia la multa que s'imposarà al grup Hatari pel caràcter polític dels seus actes

Eurovisió 2019 va tancar les seves portes amb unes audiències inferiors a l'any passat i amb una polèmica pendent. El grup que representava Islàndia, Hatari, va rebre moltes crítiques després d'haver exhibit banderes de Palestina com a protesta per la seu escollia de l'edició, Tel Aviv. Ara, quatre mesos després del concurs, la  Unió Europea de Radiodifusió (UER) està discutint possibles multes per sancionar els concursants islandesos pel "caràcter polític dels seus actes". Així ho confirma Rúnar Freyr Gíslason, responsable de la delegació islandesa del festival, en una agència de notícies.

Gíslason ha revelat que la UER i la RÚV, la televisió pública d'Islàndia, estan valorant la multa que s'imposarà al grup per aquest comportament. Segons l'ens europeu, "Eurovisió no és un esdeveniment polític i mostrar aquest tipus de símbols contradiu les regles del concurs". De moment, s'ha avançat que l'import de la sanció no serà molt alt i que no afectarà la participació del país en la pròxima edició del 2020, que se celebrarà a Rotterdam. 

Protesta política

Hatari va manifestar el seu desacord amb el fet que el festival se celebrés a Israel arran dels crims de guerra perpetuats per Israel contra el poble palestí i a la contínua agressió entre els dos països. "Eurovisió és una cosa molt bonica que es fonamenta en el sentiment de la unitat i en la pau, i ara se celebra en un país marcat per la ruptura i el conflicte", van explicar. 

Així doncs, després de l'actuació dels diferents concursants, el grup va aprofitar un dels moments del directe a les votacions de la final per ensenyar diverses banderes de Palestina, cosa que va generar molta polèmica i els guàrdies de seguretat del concurs van intentar prendre'ls-hi de les mans.