Mèdia 21/04/2011

El primer Sant Jordi de l'ARA, un desplegable de cultura

El diari us ofereix aquest dissabte dos suplements, un especial sobre Josep Pla, un conte i 'Lamparetes', el nou disc d'Antònia Font

Laura Serra
2 min
Portada suplement sobre Pla per a Sant Jordi

BarcelonaJoan Fuster i Ferran Adrià segurament tenen tant en comú com una taronja i un galàpet, però dissabte es trobaran a les pàgines de l'ARA. Com deia un dels aforismes de Fuster, "res no uneix tant com una bestiesa compartida", i en el nostre cas la bestiesa compartida és Josep Pla i la il·lusió per retrobar-nos amb un dels grans clàssics catalans en totes les seves dimensions, just en la commemoració dels 30 anys de la seva mort.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Ferran Adrià s'ha inventat una portada inspirada en una de les descripcions florides de l'autor -"els popets minúsculs, petits, quina meravella"- i Joan Fuster és una de les firmes que donen cos a un diari especial de 48 pàgines sobre la vida i l'obra planiana que sortirà dissabte amb l'ARA.

Deu experts en Pla, erudits, escriptors i periodistes, explicaran què li deuen a l'homenot que va llegar-nos uns quaderns impagables: Carme Riera, Josep Maria Castellet, Andrés Trapiello, Valentí Puig, Marta Pessarrodona, Patrícia Gabancho, Ferran Sáez i Enric Juliana, entre altres, destaquen les lectures que més els han marcat. "A hores d'ara, cap dels escriptors de primera línia del país no pot dir que no l'ha llegit", diu Riera. "Des de fa un temps, he optat per no rellegir-lo, perquè amb algú com Pla sempre hi ha el risc d'acabar copiant", afirma un devot Juliana.

Ricard Martín remenarà l'olla d'El que hem menjat de Pla, Jordi Nopca es passejarà per la seva biografia, Josep Lambies ha relligat l'opinió dels experts sobre l'obra de l'empordanès, Ignasi Aragay entrevista el director de la càtedra Josep Pla, Xavier Pla, l'irònic Joan Fuster posarà Pla al seu lloc -al costat de Ramon Llull- i Pere Antoni Pons buscarà les empremtes planianes en l'obra de les figures contemporànies de les lletres catalanes, de Baltasar Porcel a Quim Mozó i de Josep Maria Espinàs a Pere Gimferrer.

Un conte de regal

Els suplements de cada dissabte, Emprenem i Criatures, també contribuiran a instigar la lectura el dia de Sant Jordi. El suplement dels emprenedors publicarà un reportatge central sobre els llibres imprescindibles per superar la crisi i el suplement per a les famílies farà un aparador de recomanacions de novetats editorials infantils i juvenils. A més, de cara als petits, el diari regalarà un conte il·lustrat de la llegenda de Sant Jordi.

Un diari dedicat

Per als fetitxistes i els lectors que no vulguin passar el 23 entre les aglomeracions del centre de Barcelona (si el temps acompanya) a la caça de la signatura desitjada, el diari ha fet la feina bruta i ha assetjat els principals autors amb novetats editorials perquè facin una dedicatòria a les pàgines de l'ARA. Precisament, l'últim premi Josep Pla, Cristian Segura, hi demana l'amnistia per al drac. En canvi, Marc Pastor vol "caçar dracs a cops de paraula". Matthew Tree desitja "bon dia i bona lectura (encara que plogui i tothom estigui de vacances)", Rosa Regàs "feliç lectura i feliç vida" i Joaquim Maria Puyal envia una salutació als "amics" de l'ARA. L'última llum que rubricarà el primer Sant Jordi il·lustrat de l'ARA serà el llançament del gran Lamparetes, d'Antònia Font.

stats