GUARDONS
Mèdia 15/03/2013

'Sàpiens', Esguard i 'L'Avenç', premis Appec de revistes

L'associació de premsa periòdica en català també distingeix el periodista Manuel Cuyàs

àlex Gutiérrez M.
3 min

Barcelona.Les revistes van fer ahir públics els seus premis sectorials, que van anar a publicacions com Sàpiens , Esguard, L'Avenç o Bonart . Els guardons es lliuraran en el marc de la pròxima Nit de les Revistes, que se celebrarà el 26 de març. A banda dels premis revelats ahir, també s'entregaran els de millor portada (votat al llarg de la nit) i revista més popular.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Enguany serà una festa especial perquè farà 30 anys que una quinzena de revistes van decidir associar-se per visualitzar l'incipient sector de les publicacions periòdiques en català, que aspiraven a una normalització negada durant quatre dècades de dictadura. El resultat va ser l'Appec (Associació de Premsa Periòdica en Català), una entitat impulsada per l'actual conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que aleshores era director de la revista L'Avenç . L'associació aplega actualment 120 capçaleres i mira al futur amb esperança però preocupació: "Qui no es mou, es mor", diu l'actual president de l'Appec, Lluís Gendrau, editor també del grup Enderrock .

"La prioritat actual de l'associació és garantir la pervivència del mapa de la comunicació a Catalunya, que està en absolut perill. Travessem una corda fluixa i es tracta de garantir que arribarem a l'altra banda i que podrem seguir pensant el país també a partir de les revistes que el conformen -explica Gendrau-. Cal garantir el model, encara que sigui transformant-lo profundament".

L'associació ha perdut un 20% de capçaleres -majoritàriament, revistes que han tancat- en els últims 5 anys, des que va arribar a la xifra rècord de 150. "Tot i així, estan arribant revistes noves, que o bé són de temàtiques molt especialitzades, o bé desembarquen amb nous formats, com ara Esguard o Sentits, que són revistes ja nadiues en digital. Maquetades i amb tractament de revista, però renunciant al paper en favor de l'iPad".

L'entitat prepara un projecte per a aquest 2013: iQuiosc.cat, un quiosc en format digital que acollirà publicacions de pagament només en català, a l'estil d'iniciatives similars com Orbyt o Kiosko y Más.

Pel que fa als premis atorgats per l'Appec enguany, els guanyadors han sigut els següents.

Millor revista: 'Sàpiens'

És la revista més venuda en català. Segons l'últim OJD, va distribuir una mitjana de 17.116 exemplars per número. Pel que fa a la difusió, el Baròmetre li atorga 156.000 lectors, la qual cosa la converteix en la quarta revista mensual més llegida i la primera en català. De fet, no torna a haver-hi una publicació en català al rànquing fins a la posició 19 (la revista Descobrir , del mateix grup Cultura03, que té 70.000 lectors).

Millor nova revista: 'Esguard'

Nascuda l'11 de setembre passat, és una de les primeres revistes a apostar pel format digital. Va començar a distribuir-se a través de les tauletes d'Apple i, des del gener, ho fa també a les d'Android. La publicació està dirigida per Germà Capdevila. Alguns dels personatges que han ocupat la portada són Miquel Calçada, Empar Moliner, Muriel Casals, Joel Joan, Montserrat Carulla o Salvador Cardús.

Millor reportatge: revista 'L'Avenç'

L'historiador Jaume Busqué i el periodista Lluís Bursó van publicar una sèrie de tres articles en què desvelaven molts dels secrets que guardava el Cànem, la presó provisional que va tenir Franco i que va ser una cessió d'una nau industrial aportada pels Godó. El reportatge explica com, quan Franco va entrar a Barcelona, Carlos Godó va recuperar la fàbrica que havien decomissat els obrers i la va cedir sense cap contrapartida. El Cànem es convertiria en presó annexa a la Model, on ja no hi cabia ni un pres més, i va funcionar fins al març del 1942.

Millor editorial: 'Bonart'

La revista Bonart va ser fundada l'any 1999 i és la referent en art contemporani, cultura visual i patrimoni cultural del país. En el veredicte del jurat, es destaca que "ha sabut diversificar les seves tasques dins del sector", en referència, entre d'altres, a la web que va estrenar l'any passat.

Premi a la persona: Manuel Cuyàs

Manuel Cuyàs és un periodista mataroní i escriu una columna diària a El Punt/Avui . Va ser cofundador del setmanari El Maresme i de la revista Mataróescrit . Ha estat també el redactor de les memòries de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, de les quals s'han presentat ja els dos primers volums. El jurat va voler destacar el conjunt de la seva trajectòria periodística i va fer notar la seva sensibilitat per la riquesa del panorama mediàtic català.

stats