MITJANS PÚBLICS

El Sindicat de Periodistes de Balears denuncia censura a IB3

A la ràdio, la consigna és "treure coses positives", mentre que a la televisió s'ordena "IB3 només posa el micro i espera" i es recomana no fer preguntes als consellers balears

El Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB) ha denunciat “la censura flagrant” que exerceix la direcció d'informatius. A la ràdio, el mitjà que concentra la major part de les queixes dels treballadors, la directriu és “treure coses positives”. Els temes sensibles són la llengua, la sanitat, les protestes i les retallades de pressupostos.

Per exemple, el passat de febrer els informatius van prioritzar la nevada com a tema de portada, tot i ser el dia en què també van donar-se a conèixer les dades de l’atur del mes de gener. La vaga de fams dels jubilats contra les mesures sobre el català de l'executiu de José Ramon Bauzá també han estat silenciades, tant a la televisió com a la ràdio. A l'emissora, el passat 25 d'abril es fa canviar la portada –la subhasta dels béns de Matas– per una prèvia d’un decret de mesures urgents que el govern té previst aprovar per facilitar tràmits per rehabilitar la Platja de Palma.

Pel que fa a la televisió, el passat 30 d'abril es fa passar a un lloc secundari la manifestació en defensa d'Es Trenc, on el govern balear planeja construir un hotel i un camp de golf. La notícia sobre la mobilització té una durada de poc més d’un minut, mentre que una notícia sobre els xips que duen els cans té una durada de més d’un minut. En general, s'ha donat l’ordre de posar el micro –a les rodes de premsa- i no demanar als consellers. “IB3 només posa el micro i espera” és la consigna.