MITJANS PÚBLICS
Mèdia 12/05/2012

El Sindicat de Periodistes denuncia "censura flagrant" a IB3

Als informatius d'IB3 hi ha una "censura flagrant", segons va denunciar ahir el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears en base a un informe fet pels treballadors de la casa. La direcció ho nega.

Enric B. Abelló
2 min
"IB3 només posa el micro i espera". És una de les consignes que reben els periodistes quan van a les rodes de premsa dels consellers.

PALMA"IB3 només posa el micro i espera". És una de les ordres que reben periodistes de la televisió pública de les Illes Balears quan van a rodes de premsa dels consellers, segons un contundent informe fet públic pel Sindicat de Periodistes de les Illes Balears. El document, redactat per treballadors d'IB3, denuncia "la censura flagrant" de la direcció als informatius en favor del govern del PP.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El document enumera una trentena d'exemples de "censura pròpia d'uns altres temps". Explica que les dades de l'atur només obren els informatius de la ràdio quan baixa. També diu que l'1 de maig, després que el govern comuniqués que tancaria dos hospitals, els periodistes van haver de "pressionar" per emetre un tall de veu d'un treballador d'un dels centres perquè els deien que no era "rellevant". Però s'afavoreixen notícies favorables a l'executiu, com el dia que vint minuts abans que comencés l'informatiu es va fer canviar la portada sobre la subhasta del palauet de Jaume Matas per una prèvia d'un decret que el govern tenia previst fer per facilitar els tràmits per rehabilitar una zona turística de Palma. A la televisió "es rebutgen els temes que puguin comprometre el PP" i "se suprimeixen plans" quan "atempten contra el PP", com manifestacions d'estudiants o la vaga de fam pel català. El text també diu: "Troben [els directius] que anem a massa rodes de premsa de partits que tenen molt poca representació, com el PSM", la tercera força del Parlament.

Els treballadors diuen que "viuen sota la por" que, si desobeeixen, seran "traslladats de lloc de treball, de centre de treball o acomiadats" i denuncien casos de redactors "canviats de lloc de treball o de funcions perquè havien qüestionat la línia editorial".

La direcció de l'ens va desmentir les acusacions dient que "és inacceptable que permanentment tant la televisió com la ràdio autonòmiques siguin objecte de sospites infundades". Ho va fer en un comunicat especialment dur amb el sindicat, al qual acusava de "falta d'ètica i responsabilitat" per no posar-se en contacte amb la direcció i "fer-se ressò d'opinions individuals". L'executiu, per boca del seu portaveu, Rafel Bosch, també ho va negar. Amb tot, això no ha convençut l'oposició. El diputat socialista Cosme Bonet va confirmar a l'ARA que presentaran dues preguntes sobre la independència d'IB3 a la comissió parlamentària de control de l'ens. La coalició PSM-IV-ExM va dir que també demanaria explicacions i que la censura és "pròpia de països no democràtics".

stats