Justícia
Mèdia 17/04/2012

El Suprem confirma una condemna a Losantos per acusar ERC d'amenaces armades

El periodista haurà de pagar 60.000 euros, que es destinaran a una ONG, per un article publicat a 'El Mundo' l'any 2007

Efe
2 min
Federico Jiménez Losantos

MadridEl Tribunal Suprem ha confirmat la condemna contra el periodista Federico Jiménez Losantos que havia dictat l'Audiència Provincial de Barcelona per danys a l'honor i la imatge d'ERC, a qui havia vinculat, en un article, amb la tinença d'armes per intimidar o fins i tot matar els seus adversaris polítics. La condemna ara confirmada inclou el pagament de 60.000 euros en concepte d'indemnització pels danys i perjudicis causats, que seran destinats a una fundació sense ànim de lucre.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"A les seus d'Esquerra hi ha o hi pot haver armes", deia l'article de Losantos, titulat 'Requisa d'armes' i que va ser publicat al diari 'El Mundo' el 4 d'octubre del 2007. "Hi ha voluntat psicològica i política d'utilitzar-les per intimidar i, eventualment, matar adversaris polítics, que per a qualsevol pistoler poden ser-ho tots", afegia el text.

Frases com aquestes van dur l'Audiència de Barcelona a condemnar el periodista, i han fet que el Suprem confirmés aquella sentència, amb l'argument que no és admissible fer aquest tipus d'acusacions en públic sense basar-se en una condemna prèvia per aquests delictes sobre aquells als quals s'imputen. El periodista va defensar-se argumentant que l'article va ser escrit en un estil periodístic caracteritzat per la sàtira i la ironia, va destacar en el seu recurs que les seves crítiques se sumaven a les que altres mitjans de comunicació publicaven en aquell moment contra ERC per justificar el terrorisme.

"No pot primar la llibertat d'expressió del senyor Jiménez Losantos, ja que les imputacions que es realitzen a l'article sobre la tinença d'armes, el seu ús per intimidar i, fins i tot, matar els adversaris polítics, tenien una gravetat extrema", diu la sentència. El Suprem afegeix que es tracta d'una "imputació inequívoca de delictes greus", però que no existeixen condemnes penals prèvies contra aquells als quals s'imputen aquests delictes, "la qual cosa suposa un greuge innecessari de la dignitat o el prestigi del partit polític".

El Tribuenal recorda que "és cert que l'article es va escriure en relació amb el fet que el president de Ciutadans, Albert Rivera, havia rebut una fotografia seva amb un tret al cap, en relació amb el qual van ser detinguts dos joves militants de les JERC". Aquells militants, afegeix la sentència, "van quedar en llibertat provisional amb càrrecs", i ERC "va iniciar un expedient" contra ells, afegeix. En tot cas, diu la sentència, "la detenció de dos militants d'un partit, que no han estat condemnats i que queden sotmesos a la presumpció d'innocència, no pot fer predicable la mateixa conducta a la resta de l'organització política", i de fet el mateix Rivera no va acusar ERC, com sí que fa Losantos.

Amb tot, la sentència dóna la raó al periodista pel que fa al seu recurs contra l'obligació de publicar la sentència íntegra en diversos mitjans de comunicació, una imposició que el Suprem converteix en l'obligació de publicar l'encapçalament, sentència i tres paràgrafs de la sentència de l'Audiència Provincial de Barcelona.

stats