TELEVISIÓ
Mèdia 27/06/2012

TV3 i la XAL s'alien per ampliar la cobertura de l'actualitat castellera

El món casteller tindrà enguany més cobertura televisiva que mai. L'acord entre TV3 i la XAL permet ampliar l'abast del Quarts de nou -que serà el doble de llarg- i els espais de castells dels canals locals.

Albert Castellví Roca
2 min
Foto de família dels equips dels programes Quarts de nou, Finet i pel mig, Va de castells i Plaça castellera, que compartiran continguts.

SANT JOAN DESPÍ.El programa d'actualitat castellera Quarts de nou estrena aquest vespre (20.00) al 33 la seva vuitena temporada, que inclourà nombrosos canvis en el format, amb l'objectiu d'arribar tant als castellers com als que no ho són "Volem que el món casteller se'l faci seu, però també fer divulgació perquè els que no ho són s'hi enganxin", explica el director del programa, Joan Ramon Anguera.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per això, l'espai, que aquest any s'emetrà els dimecres, dobla la durada fins als 50 minuts, i incorpora una cara nova. Al costat d'Elisabet Carnicé, que seguirà com a presentadora, hi haurà també Raquel Sans Guerra -res a veure amb l'expresentadora del Telenotícies Raquel Sans-, que moderarà l'espai setmanal de debat amb què comptarà, a partir d'ara, el programa.

Aquesta tertúlia, en la qual participaran representants de les colles castelleres i experts en el món de les construccions humanes, se centrarà en cada edició en un tema concret -des de la rivalitat entre colles, protagonista del programa d'avui, fins al cost que suposa fer castells, la presència de dones a les colles o la possibilitat d'incloure publicitat a les camises- i es complementarà amb reportatges que explicaran "les històries i els sentiments que s'amaguen darrere els castells", en paraules de Sans. "Hi ha uns 8.000 castellers en actiu, i això vol dir que hi ha 8.000 històries per explicar", afegeix la periodista, que fa 12 anys que es dedica a la informació castellera i darrerament havia conduït Finet i pel mig , l'espai de la televisió del Camp de Tarragona TAC 12 sobre aquesta matèria.

Però el Quarts de nou seguirà molt pendent de l'actualitat castellera, i per això instal·larà cada setmana un plató virtual en alguna plaça, des d'on es repassarà el més destacat de les diades castelleres d'aquell cap de setmana. El programa, però, és més ambiciós que en temporades anteriors, i pretén arribar setmanalment a "sis o set diades", en comptes de les dues que es cobrien fins ara, segons Anguera.

Ell mateix admet, però, que això "no seria possible" sense l'acord que Televisió de Catalunya va tancar ara fa un mes amb la Xarxa Audiovisual Local (XAL), que permetrà que a partir d'aquesta temporada el Quarts de nou i els programes de castells de les televisions locals - Va de castells , de Penedès TV, i Plaça castellera , de Canal Blau i Maricel TV, a més de Finet i pel mig, de TAC 12- comparteixin imatges i recursos tècnics i humans i es coordinin per cobrir, entre tots, el màxim nombre possible de diades, de manera que hi haurà "més castells que mai" a la televisió, com assenyala el director de TV3, Eugeni Sallent. En opinió de Francesc Pena, conseller delegat de la XAL, l'acord és "bo per als castells, per a les televisions locals, per a la televisió nacional i per al país".

Actuacions completes

Però a més de l'edició dels dimecres, el Quarts de nou oferirà al llarg de la temporada set edicions especials en diumenge per retransmetre les diades més destacades. Aquestes actuacions -la primera de les quals serà la de la festa major de Terrassa, aquest diumenge- s'emetran en directe per internet i, posteriorment, per TV3. A més, les imatges es posaran a disposició de la XAL.

stats