PRÒXIMA ESTRENA
Mèdia 03/05/2012

TV3 surt de la ciutat per descobrir 'Gran Nord'

La difícil relació entre una mossa d'esquadra barcelonina i els habitants d'un poble pallarès que es consideren al marge de la llei és la base de l'humor de Gran Nord. La sèrie arriba dilluns a la nit a TV3.

Albert Castellví Roca
2 min
DOS AGENTS AL PALLARS Roger Coma i Aina Clotet interpreten dos mossos d'esquadra de Barcelona que intenten imposar la llei als peculiars habitants de Nord.

ESPLUGUES DE LLOBREGAT."Per què Carlemany va haver d'anar a parar a Nord i no a Vaquèira?", s'exclama l'alcadessa de Fogony. I amb raó. Més de mil anys després que l'emperador d'Occident arribés al petit poble pallarès de Nord i se n'enamorés, les conseqüències de la seva visita encara són ben evidents, i fan anar de corcoll no només l'alcaldessa de Fogony -el municipi al qual pertany Nord- sinó també la jove agent dels Mossos d'Esquadra que hi acaba de ser destinada com a càstig per un greu error comès durant la seva etapa a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'origen d'aquests maldecaps -que conformen el nucli de la trama de la comèdia Gran Nord , que TV3 estrena dilluns a les 22.30 h- és Lo llibre de privilegis que Carlemany va atorgar als habitants de Nord i que ells continuen prenent com a única base jurídica per a la seva organització política i social. Nord és, per ells, un poble sobirà, on tothom és igual i en què les úniques lleis vinculants són les que s'aproven a l'assemblea que reuneix regularment tots els veïns. No és estrany, doncs, que la tasca de l'alcaldessa i dels agents dels Mossos que patrullen per la zona no sigui senzilla.

Repartiment de luxe

Aina Clotet dóna vida a l'Anna, la mossa protagonista de la sèrie, que viu en primera persona el conflicte entre el seu origen urbà i modern i l'entorn en què li toca viure, rural i marcat per unes tradicions arcaiques i sovint incomprensibles. Tot i així, la sèrie intenta fugir dels tòpics de la vida de poble i presenta uns habitants de Nord habituats al turisme i connectats a internet. Això sí, amb una mentalitat poc corrent. "Tenen uns valors molt autèntics, molt atractius. Emociona el plantejament de vida d'aquesta gent", diu Manel Barceló, que també forma part del repartiment al costat d'altres actors tan coneguts com Roger Coma, Pep Cruz, Mercè Arànega i Marta Pérez. El director, Jesús Font, no dubta a qualificar el càsting d'"excel·lent".

La quinzena d'actors que protagonitzen la sèrie, juntament amb la resta de l'equip, s'han traslladat en dues ocasions des d'Esplugues de Llobregat -on hi ha el plató- fins al Pallars, on han passat, en total, cinc setmanes rodant en paisatges reals. El cap de dramàtics de TV3, Jordi Roure, destaca aquest element, que és molt poc habitual en les produccions seriades: "Normalment no arribem més enllà de 50 quilòmetres de Barcelona. El que queda fora d'aquesta zona ho cobrim amb minisèries o telefilms, perquè és molt car", assegura, i per això remarca la "valentia" de la productora, Veranda.tv, per haver ambientat i rodat una sèrie setmanal al Pirineu.

Pel que fa a la música, també té un fort lligam amb les arrels populars, però sense oblidar el contrast amb el món modern. Al final de cada capítol el grup Els Cecs d'Esterri, creat expressament per a l'ocasió, interpreta amb instruments tradicionals una versió d'algun èxit internacional dels anys 80.

stats