TELEVISIÓ
Mèdia 20/06/2012

TV3 desencalla el 'Sense ficció' previst per al 15-M

El documental El futur era de tots, sobre la crisi de l'estat del benestar, veurà la llum la setmana que ve. TV3 va argumentar que no estava a punt per a l'aniversari del 15-M, però els directors ho neguen.

Albert Castellví Roca
3 min
El documental El futur era de tots s'havia d'estrenar coincidint amb el primer aniversari del 15-M, però finalment es va endarrerir i s'emetrà la setmana que ve.

BARCELONA.TV3 emetrà dimecres, dins de l'espai Sense ficció , el documental El futur era de tots . Es tracta d'un treball dirigit per Carles Bosch i Josep Serra sobre la crisi de l'estat del benestar que, en un principi, s'havia d'emetre el 16 de maig -l'endemà del primer aniversari del moviment del 15-M-, però que finalment veurà la llum un mes i mig més tard.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Bosch reconeix en declaracions a l'ARA que li va fer "ràbia" que no s'emetés llavors, ja que la seva vinculació amb l'actualitat hauria estat molt més evident. "Cada setmana que passa ens allunyem del tema. Tinc por que quan la gent se'l miri pensi que tot això ja s'ha dit", lamenta Bosch, que "després de més de vint anys" està "acostumat" que un documental es programi coincidint amb un fet d'actualitat que hi tingui relació. "Em sembla una norma periodística lògica", sentencia.

Josep Serra assegura que TV3 no els va dir per quin motiu s'endarreria l'emissió del treball, però el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Brauli Duart, va explicar durant la seva última compareixença a la comissió de control al Parlament, el 25 de maig, que en aquell moment el documental estava encara en procés d'elaboració i que quan "s'ajustés a l'encàrrec" que havia fet TV3 s'emetria. Bosch ho nega, i assegura que el documental ja estava acabat i a punt perquè fos emès el 16 de maig. "Quedaven només alguns retocs d'àudio", puntualitza Serra.

En qualsevol cas, Bosch remarca que des de llavors no s'hi ha introduït cap canvi perquè, de fet, "en cap moment" l'hi van demanar, i tot i el malestar inicial es mostra "content que surti íntegre", amb una duració de 90 minuts. En aquest sentit, Serra insisteix que "mai ningú no ha qüestionat l'enfocament" que Bosch i ell li van donar.

Igualtat d'oportunitats

Malgrat la intenció inicial d'estrenar-lo el 16 de maig, Bosch deixa clar que El futur era de tots "no és un documental sobre el 15-M", sinó "sobre l'estat del benestar". "El missatge és una defensa de la igualtat d'oportunitats, un tema que tant la dreta com l'esquerra han oblidat els últims anys", explica.

De fet, el projecte va néixer abans que el moviment dels indignats . Serra recorda que "la idea era fer un treball sobre el futur de l'estat del benestar en un moment en què encara ningú deia que el model estigués en crisi ni es parlava de retallades", i que va ser una "sorpresa" que, un cop començat el rodatge "esclatés el 15-M". "Això ens va obligar a redireccionar una mica els continguts, però reafirmant-nos en la tesi inicial", relata.

El documental, doncs, té uns lligams molt evidents amb l'actualitat dels últims mesos, però no es limita a això. Segons Serra, el treball es mou "a cavall de dos plans". D'una banda, ofereix una visió "quotidiana" de la lluita pel manteniment de l'estat del benestar, de la mà de "gent militant, activista, que creu que la realitat no és la que hauria de ser i fa coses per canviar-la". I de l'altra, busca "una mirada reflexiva sobre tot el que està en joc i el que pot passar", a través de les opinions de sociòlegs, economistes i altres experts que interpreten el context en què té lloc aquesta lluita i n'analitzen les causes.

El futur era de tots , a més, pretén eixamplar la mirada i contrastar la realitat catalana amb la que es viu en altres països. Per això, l'equip va traslladar-se al Brasil, als Estats Units, a Suècia i a la Gran Bretanya, amb l'objectiu d'analitzar les diferents formes que ha pres l'estat del benestar en cadascun d'aquests territoris, com l'han construït i en quina situació està ara mateix.

stats