TELEVISIÓ
Mèdia 26/10/2019

TV3 dedica un especial a entendre les reaccions postsentència

Toni Cruanyes i Laura Rosel analitzaran les mobilitzacions viscudes a Catalunya

A.palés/a.gutiérrez
3 min
TV3 dedica un especial a entendre les reaccions postsentència

BarcelonaLa publicació de la sentència del judici de l’1-O el 14 d’octubre va ser l’inici d’una setmana de mobilitzacions socials que encara cuegen. Per entendre què ha passat durant aquests dies i quines han estat les conseqüències, TV3 dedicarà el prime time de diumenge a un especial informatiu de dues hores liderat per Laura Rosel i Toni Cruanyes. Amb el títol El segon octubre. Sentència i reacció, la televisió pública analitzarà amb l’ajuda d’experts la reacció ciutadana a la decisió del Suprem i la resposta dels cossos de seguretat. En paraules de Laura Rosel, serà “un espai de reflexió per entendre la sacsejada que ha viscut el país”.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Una de les preguntes que es plantejarà l’especial és si hi ha hagut un canvi de paradigma en les mobilitzacions i si això és deu a un relleu generacional del món independentista. “La intenció és plantejar-nos preguntes de fons sobre els moviments que hem vist els últims dies, després de conèixer-se la sentència del Tribunal Suprem. Hem vist debat al carrer, hem vist formes de violència i volem debatre fins a quin punt n’hem de dir violència o no”, explica Cruanyes. Rosel assenyala que serà un espai en què es “prioritzarà l’anàlisi i el contrast de punts de vista” per complir “amb rigor la funció de televisió pública” de TV3.

L’especial comptarà amb persones que van ser detingudes o ferides durant les mobilitzacions, però també amb un subinspector de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra que va participar en les operacions que van tenir lloc a Barcelona durant la setmana passada. “Veurem l’actuació policial amb perspectiva: les detencions que s’han dut a terme i algunes actuacions que s’han fet, i que analitzarem des d’un punt de vista sempre estrictament professional”, ha afegit Cruanyes. L’advocada i experta en drets humans Laia Serra, el filòsof Xavier Antich i l’experta en resolució de conflictes Sonia Andolz aportaran la seva visió com a experts.

L’impacte de les xarxes socials

Els mitjans han sigut cabdals a l’hora d’apropar els fets als ciutadans i això s’ha reflectit en les audiències de TV3, que el dimarts després de la sentència va ser líder durant més de 21 hores. “La sentència ha impactat la societat catalana, les xifres de creixement de consum televisiu de les últimes dues setmanes en són, entre d’altres, una bona mostra”, assegura Rosel. Alguns dels periodistes que s’han encarregat d’explicar les protestes des del carrer, com Fàtima Llàmbrich (TV3), Marc Jurado (Catalunya Ràdio), Mayka Navarro ( La Vanguardia ) i el fotoperiodista Jordi Borràs, passaran pel plató per analitzar com van ser les protestes i contrastar les seves opinions amb les del cap de la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació dels Mossos d’Esquadra, Josep Codina.

Una de les claus de les accions de protesta d’aquests dies -ja fossin convocades pel Tsunami Democràtic o els CDR- ha sigut el seu canal de difusió, principalment les xarxes socials, que també han servit per deixar constància dels aldarulls i possibles excessos de les actuacions policials. Josep Maria Ganyet, periodista especialitzat en el món digital, explicarà per què la tecnologia s’ha convertit en un element mobilitzador indispensable tant a Catalunya com arreu del món.

Les protestes postsentència han coincidit en el temps amb les que estan tenint lloc a Hong Kong per exigir més democràcia a la Xina i les de Xile arran de la creixent desigualtat que hi ha al país. Per aquest motiu, la periodista Montserrat Besses intentarà esbrinar si hi ha paral·lelismes entre les mobilitzacions a Catalunya i les d’arreu del món.

stats