TELEVISIÓ
Mèdia 03/09/2019

TV3 aposta per una graella continuista amb Ustrell com a gran novetat

El programa d’actualitat ‘Planta baixa’ serà la gran estrena de la tardor de la cadena pública

Alejandra Palés
5 min
TV3 aposta per una graella continuista amb Ustrell com a gran novetat

Sant Joan DespíAmb una graella que ja ha començat a caminar a mig gas amb l’arrencada de la temporada regular dels informatius i d’espais com Està passant, TV3 va presentar ahir una programació de tardor que aposta per la continuïtat, amb l’excepció d’estrenes molt puntuals. Amb tot, la televisió pública va treure pit amb Planta baixa de Ricard Ustrell, el gran nou format per als migdies.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Vicent Sanchis, director de TV3, va reconèixer que aquest any han volgut reforçar més que mai la informació, un dels grans valors de la cadena pública, que pot presumir d’uns informatius líders. En aquest sentit, s’entenen l’estrena del Telenotícies matí, l’informatiu matinal amb Ariadna Oltra que ja ha arrencat aquesta setmana, i el Planta baixa, “l’aposta més important” de la cadena, en paraules de Sanchis. El nou espai d’Ustrell s’estrenarà el 16 de setembre.

Periodisme de carrer

Ustrell, que torna a fer televisió en directe després del seu pas pel Preguntes freqüents, convidarà els espectadors a entrar al seu pis, un plató transformat en una planta baixa amb sofà, cuina diàfana i una gran taula de fusta on es parlarà d’actualitat i política. El programa, que s’emetrà de 12.00 h a 14.00 h, posarà l’accent en els temes socials. “Volem que sigui un periodisme de planta baixa, amb molts reporters al carrer i moltes cares noves”, va explicar Ustrell durant la presentació. Un dels objectius del programa és donar espai al periodisme d’investigació que permeti parlar de temes socials.

El gran plató del Planta baixa es divideix en diferents espais clau. A l’anomenat “traster” és des d’on personatges del món de la comunicació -com Marina Garcés, Antoni Bassas, Ingrid Guardiola, Toni Clapés o Llucia Ramis- reflexionaran sobre l’actualitat. A la cuina quatre periodistes especialitzats explicaran històries de medi ambient, feminisme o vida digital. Serà des d’aquí on Mariola Cubells parlarà de televisió i Gemma Ruiz farà una secció de llengua.

Un dels trets distintius del programa serà l’absència de les tertúlies. En canvi, sí que s’intentarà interpretar i explicar la realitat a través de figures de referència. En aquest sentit, Ustrell va anunciar el retorn de Carles Francino a la pantalla de TV3, ja que serà un dels periodistes que aportaran la seva visió.

Amb el programa d’Ustrell i el telenotícies d’Ariadna Oltra es completa una oferta matinal en què la informació és el pal de paller. A més d’aquests dos espais, continua Els matins amb Lídia Heredia. La presentadora i directora explicava a la presentació que el programa -que va tancar temporada amb una quota del 17,2% i una mitjana de 73.000 espectadors- no patirà canvis substancials més enllà d’alguns nous col·laboradors i un nou espai dedicat a la crisi climàtica i la viabilitat del planeta. Això sí, Heredia reconeix que, en una tardor políticament calenta com s’espera, l’objectiu és “aconseguir que tots els protagonistes passin pel programa”. De fet, durant la presentació Ustrell va assegurar que el que passi a Els matins marcarà molt la tònica del Planta baixa, que li agafarà el relleu al migdia.

Novetats al ‘prime time’

Tot i que la nova temporada és essencialment conservadora, la televisió pública sí que té preparades algunes novetats per a la franja del prime time. La primera a arribar serà la ficció La sala, una coproducció de la FORTA i la HBO que ja s’ha pogut veure en aquesta última plataforma. Francesc Garrido interpreta Yago Costa, un inspector de policia especialitzat en interrogatoris que és condemnat per l’assassinat d’un company de comissaria. Ja a la presó, el Yago rebrà la visita de Sara Sibilio (Natalia Rodríguez), una jove periodista que vol esbrinar els motius que van portar el policia a cometre l’assassinat. La sèrie, de vuit capítols, es caracteritza per la seva “foscor” i per “estar fora dels paràmetres del que es fa a TV3”, segons Garrido.

A part de La sala, una altra de les estrenes de ficció serà L’enigma Verdaguer, un telefilm que s’emetrà durant la Diada centrat en la figura de Jacint Verdaguer, interpretat per Ernest Villejas.

També a la franja del prime time hi haurà El suplent, un nou format sense data d’estrena. El programa, una adaptació d’una proposta italiana, constarà de quatre capítols, cada un d’ells protagonitzat per un personatge famós que haurà d’impartir una classe a un grup d’adolescents. Així, Carme Ruscalleda parlarà amb els estudiants de La Massana sobre filosofia, mentre que Clara Segura tocarà temes de gènere i feminisme. El Mago Pop tornarà a l’institut de Badia del Vallès on va estudiar i Gerard Quintana farà una classe d’anglès, tot i no dominar l’idioma.

A part d’aquestes novetats, TV3 nodrirà les seves nits amb alguns dels programes clàssics que més li han funcionat fins ara. Tornarà El foraster de Quim Masferrer, que arrencarà la seva setena temporada -encara pendent de data d’estrena- visitant Gisclareny, el poble més petit de Catalunya. “És un programa que no m’hagués atrevit a fer abans, però és l’essència d’ El foraster ”, explica Masferrer. No és l’únic repte al qual s’enfrontarà Masferrer aquest curs: l’humorista tornarà a estar al capdavant de La Marató, que se celebrarà el 15 de desembre i que aquest any sortirà del plató i trepitjarà territori. La caravana itinerant de La Marató visitarà Olot, Tàrrega, Reus i el Casino de l’Aliança del Poblenou.

També continuaran a la franja del prime time el 30 minuts i el Sense ficció, que estan d’aniversari perquè compleixen 35 i 10 anys en antena, respectivament.

I dos nous formats estrenats la temporada passada tindran continuïtat. El Katalonski sumarà una segona entrega que comptarà amb un capítol especial en què els estrangers que aprenen català visitaran per primer vegada Catalunya. Per la seva banda, Gemma Nierga continuarà explicant històries de vida amb Els meus pares. En aquesta segona temporada, la periodista visitarà els pares de personatges coneguts com Roger Pera o Nina. A més, també hi haurà un capítol especial protagonitzat per Toni Soler, que juntament amb les seves germanes explicarà què suposa perdre els pares quan ets molt jove.

Pel que fa a la sobretaula, TV3 se seguirà sostenint en la telenovel·la Com si fos ahir - que incorpora un nou personatge interpretat per l’actriu Imma Riera- i el Tot es mou. Helena Garcia Melero va explicar que el programa vol donar més protagonisme als espectadors, motiu pel qual han obert un espai de denúncia. A més, en comptes de fer entrevistes a personatges famosos, ara també en faran a persones anònimes amb històries interessants.

Tot i la programació conservadora, Sanchis es va mostrar confiat en la fidelitat dels espectadors, que han fet que la cadena tanqués l’agost encadenant el seu 25è mes consecutiu com a líder.

Mans i mànigues amb uns pressupostos ajustats

Durant la presentació de la temporada, Sanchis va reconèixer que la situació financera de TV3 continua sent crítica i que pot empitjorar amb les anunciades retallades de la Generalitat. “Ens quedem en unes condicions econòmiques realment dures per al que queda de curs. La despesa que no havíem fet fins ara tampoc no la farem”.

Segons va explicar Sanchis, els problemes econòmics han provocat, per exemple, un endarreriment de la posada en marxa de la segona temporada de Les de l’hoquei, la gran aposta de ficció de la cadena.

Com queda el ‘prime time’ de la televisió pública

Dilluns

La nit del primer dia de la setmana està reservada tradicionalment a la ficció. El dilluns era el dia que s’emetia Merlí i també Les de l’hoquei,i a partir del 9 de setembre acollirà La sala, el thriller amb Francesc Garrido com a protagonista.

Dimarts

El Sense ficció compleix 10 anys en antena i ho celebra amb quatre documentals de producció pròpia: Temps d’espera ; Fills maltractadors, pares amb pors ; Paper mullat i Gent del barri. A més, aquesta temporada també s’emetrà 1-O, cas obert, en què s’explicarà si el que va passar el dia del referèndum és el que s’ha explicat al judici del Procés.

Dimecres

La nit de dimecres tindrà una combinació que és guanyadora: l’ APM? i Joc de cartes, que començarà la temporada regular després de l’èxit de l’estiu. Marc Ribas tornarà a mostrar la realitat gastronòmica del país.

Dijous

Els dijous són sinònim de Polònia. El programa de sàtira política engega la seva 15a temporada acostant-se a l’actualitat des del seu particular prisma. L’espai es va acomiadar al juliol amb una quota de pantalla del 22,9%, la més alta des del curs 2007-2008, i amb 609.000 espectadors.

Divendres

Zona zàping, que estrena la 16a temporada, farà tàndem amb La gran pel·lícula ; entre les cintes programades per a aquesta tardor hi ha Wonder woman i Dunkerque.

Dissabte

Cristina Puig torna amb el Preguntes freqüents. L’espai d’anàlisi política vol potenciar l’humor donant espai a monologuistes catalans. “La cosa està molt magra, si no li posem humor no ens en sortirem”, explicava ahir la presentadora.

Diumenge

El 30 minuts apostarà també per la producció pròpia i per l’actualitat internacional. Així, s’emetran treballs que mostraran la realitat del Líban, el Senegal i Gàmbia.

stats