NOVETATS A LA GRAELLA TELEVISIVA
Mèdia 25/09/2011

TV3 mirarà enrere la nit dels dimarts

Dimarts, a les 22.35 h, TV3 estrena el seu nou programa documental Passat particular , en què Tatiana Sisquella acompanyarà diversos protagonistes en un viatge a través del seu passat.

Auri Garcia Morera
3 min

Barcelona.La nit de dilluns de TV3 està dedicada a ensenyar com són 48 hores de la vida quotidiana d'un personatge popular de la mà del periodista Albert Om. A partir d'aquesta setmana, la nit de dimarts de la televisió pública catalana tindrà un plantejament similar, però mirant cap al passat, amb una persona anònima al costat d'una de coneguda, i amb Tatiana Sisquella al capdavant del programa.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Es tracta de Passat particular , una nova proposta del departament de nous formats de Televisió de Catalunya que, en cadascun dels quatre episodis de 40 minuts que tindrà el programa, repassarà dues històries individuals. Els protagonistes seran persones conegudes i anònimes que tenien ganes de fer recerca sobre el seu passat, i que van acceptar que Tatiana Sisquella i les càmeres de TV3 les acompanyessin.

Segons expliquen des de TV3, la idea neix a partir del gran interès per l'estudi del passat que hi ha actualment a la nostra societat, amb aficionats als arbres genealògics, gent que vol accedir a arxius buscant informació que abans estava restringida... Tots volen tancar ferides o resoldre dubtes, i és aquesta mateixa inquietud la que ha inspirat el programa.

A partir de les diverses històries individuals, a Passat particular també es mostraran diferents moments de la història col·lectiva. "Som conscients que les aventures individuals que van marcar les vides dels nostres avantpassats també formen part del que nosaltres som avui. Conèixer el nostre passat ens ajuda a entendre millor qui som", explica Tatiana Sisquella.

Un escenari cada setmana

Cada entrega del programa tindrà com a marc de referència un escenari simbòlic en què s'uneixen la història de la persona anònima i la història del personatge popular. Tatiana Sisquella acompanyarà els espectadors mentre van descobrint tota la informació, com també acompanya els protagonistes de cada programa en la seva recerca, ja sigui consultant experts, visitant arxius o trepitjant el territori.

En el primer programa, el d'aquest dimarts, l'escenari serà la fàbrica i els protagonistes seran Josep Padró i el publicista Lluís Bassat. Padró reviurà la seva història familiar al voltant d'una gran fàbrica tèxtil, amb tots els detalls de la vida a l'interior de la colònia Güell. El reconegut publicista viatjarà a Turquia amb Tatiana Sisquella per descobrir si queda algun rastre del pas dels seus avis per Istanbul.

La segona entrega es fixarà en històries d'hospital. Jordi Garreta és un fill adoptat que vol esbrinar qui és la seva mare biològica i com van ser els seus primers mesos de vida a la maternitat. L'exconsellera de Justícia i d'Interior Montserrat Tura serà la protagonista més popular. Buscarà en el seu passat familiar a Mollet per mirar de descobrir què va passar amb la seva àvia fa gairebé cent anys.

L'escenari del tercer programa serà l'escola, amb un descendent del pedagog Francesc Ferrer i Guàrdia que vol trencar el silenci familiar i conèixer l'autèntica història del seu rebesavi, que va morir per les seves idees revolucionàries. També serà protagonista Teresa Gimpera, que recordarà com la seva mare, una mestra republicana, es va fer càrrec d'un centenar de nens en un viatge camí de l'exili a França.

El quart i últim capítol de Passat particular estarà ubicat al mercat. Un gitano de Vilanova viatjarà per les terres de Lleida seguint el rastre dels seus avantpassats per les fires de bestiar del Pirineu. A més, Núria Feliu investigarà com s'ho va fer la seva besàvia per muntar una parada al mercat de Sants. Feliu vol confirmar amb proves la història que li ha explicat la seva família.

stats