Mèdia 18/09/2017

TV3, la cadena més respectuosa amb les víctimes de l'atemptat de Barcelona, segons el CAC

L'organisme ha elaborat un informe sobre la cobertura audiovisual dels atacs terroristes

Ara
2 min
Els Bombers i Emergències atenen els ferits

BarcelonaTV3 va ser l'única cadena de televisió que, després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, no va emetre cap imatge de víctimes identificables als telenotícies. Sí que ho havia fet en el primer especial que va oferir aquella tarda, però va ser el canal que menys en va incloure. Ho indica el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) en un informe sobre la cobertura audiovisual dels atemptats que ha fet públic aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons aquest document, que analitza la cobertura informativa durant les 24 hores posteriors a l'atemptat (des del 17 d'agost a les 17.00 h fins al dia 18 a la mateixa hora), a totes les cadenes "hi va haver una actuació diferenciada entre la primera reacció informativa i els primers teleinformatius, emesos el vespre del dia 17", i va ser en els especials de la tarda on es van produir "la major part dels incompliments" de les 'Recomanacions sobre la cobertura informativa d'actes terroristes' elaborades pel CAC i el Col·legi de Periodistes l'any passat.

Durant aquests especials, TV3 va mostrar 15 imatges de víctimes que podien ser identificades, mentre que a Antena 3 se'n van veure 13; a La 1, 19, i a Telecinco, 30. En canvi, als informatius del vespre les xifres es van reduir: Antena 3 en va mostrar 9; La 1, 5, i Telecinco, 4, mentre que a TV3 ja no es va mostrar cap altra imatge de les víctimes.

Els mitjans públics catalans també van ser els més curosos amb les víctimes menors d'edat: ni TV3 ni Catalunya Ràdio "no van incloure cap imatge ni informació que aportés elements d'identificació" d'aquestes persones. A l'extrem contrari, a Telecinco s'hi van emetre quatre referències, incloent-hi imatges sense pixelar.

El CAC també explica que tots els canals van oferir "elements espectacularitzadors", però matisa que els canals públics són els que hi van recórrer "amb menys freqüència". Entre els privats, destaca el comportament de Telecinco, el canal que en va fer "un ús més remarcable", amb recursos com "la càmera a l’espatlla, el zoom per incrementar l’efecte dramàtic, així com l’ús de llenguatge morbós i alarmant". Aquesta cadena també va repetir fins a 95 vegades sis vídeos en les 24 hores analitzades; als dos informatius inclosos dins aquest període es van veure set vídeos repetits 50 cops.

Pel que fa al vídeo que mostrava l'abatiment per part de la policia d'un dels terroristes de Cambrils, el CAC remarca que TV3 i La 1 el van tallar abans de la mort del jihadista, Antena 3 el va emetre complet i Telecinco, a més, va encerclar el terrorista en el moment de ser abatut.

El CAC ha fet arribar l'informe a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) perquè promogui "les mesures adequades" en relació amb els mitjans d'abast estatal, sobre els quals el Consell no té competències. El document s'ha enviat també a la Comissió Europea, al Parlament Europeu i a l’Observatori Europeu de l’Audiovisual.

Informe del CAC sobre el tractament informatiu dels atemptats a Barcelona i a Cambrils
stats