FESTIVAL DE LA CANÇÓ
Mèdia 03/03/2012

TVE busca un tema per portar a Eurovisió

La 1 emet aquesta nit una gala de la qual sortirà la cançó que Pastora Soler interpretarà el 26 de maig al Festival d'Eurovisió de Bakú. El públic hi podrà dir la seva, però un jurat en controlarà la tria.

Albert Castellví Roca
3 min
CAMÍ DE BAKÚ 
 La cantant sevillana Pastora Soler va ser escollida per TVE com a representant espanyola a Eurovisió. Avui sabrà quina cançó hi haurà de defensar.

BARCELONA.Televisió Espanyola sabrà aquesta nit el títol de la cançó amb què intentarà guanyar el Festival d'Eurovisió que s'ha de celebrar a Bakú, capital de l'Azerbaidjan, al maig. És l'única incògnita que queda per resoldre després que al desembre la cadena escollís Pastora Soler com a representant espanyola al certamen.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Soler interpretarà aquesta nit en directe, en una gala que La 1 emetrà a partir de les 22.30 hores, els tres temes candidats a convertir-se en l'aparador de la música espanyola a Europa. Es tracta de Quédate conmigo -obra d'Antonio Sánchez, Thomas G:son i Erik Bernholm-, Tu vida es tu vida -escrita per Max Miona, Eleonora Giudizi i Juan María Montes-, i Ahora o nunca -de José Abraham-. D'aquestes tres cançons, les dues primeres formen part del disc Una mujer como yo , de la mateixa Pastora Soler, i van ser escollides com a candidates directament pel seu equip. La tercera, Me despido de ti, escrita especialment per a l'ocasió, ha arribat a la final després d'una votació online en què els internautes van preferir-la a l'altra opció. Durant la gala, a més, Soler cantarà altres temes acompanyada de Sergio Dalma, David Bustamante, Malú i Vanesa Martín.

Una elecció controlada

Des del 22 de febrer, la web de RTVE ofereix la possibilitat de votar una de les tres cançons finalistes en un procés d'elecció que es tancarà aquesta nit quan Soler les hagi interpretat a la gala. Però el vot d'internautes i espectadors només suposarà el 50% de la puntuació final que obtindrà cada cançó. L'altra meitat vindrà de l'opinió del jurat de la gala d'aquesta nit, format per la cantant Sole Giménez, el productor Óscar Gómez i el compositor Franco de Vita. Tot i que en cas d'empat prevaldrà el vot del públic, TVE es vol assegurar així que la cançó que enviï a Bakú tingui possibilitats de fer-hi un bon paper. En les últimes set edicions, el representant espanyol ha quedat sempre entre els últims deu llocs, i l'any passat Lucía Pérez va ser l'antepenúltima.

La presència d'un jurat al programa d'avui és, de fet, l'últim pas d'un procés que ha estat molt controlat des del principi amb l'elecció a dit i sense cap mena de càsting previ de la cantant i amb un marge petitíssim perquè els ciutadans escullin les cançons que s'interpretaran avui.Tpt plegat per evitar casos com el de Rodolfo Chikilicuatre, que va representar Espanya el 2008, o el de l'expresidiari John Cobra, que el 2010 va arribar a participar a la gala final de selecció, durant la qual va insultar el públic.

Un cop triat el tema, Pastora Soler ja podrà començar a preparar la seva actuació al festival, que se celebrarà a Bakú el 26 de maig. Com és habitual, Espanya -igual que el Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia i el país amfitrió- té plaça assegurada a la final. Els 20 llocs restants se'ls disputaran 37 països en dues semifinals que tindran lloc el 22 i el 24 de maig en el mateix escenari.

Un emplaçament polèmic

Justament, el recinte que acollirà el certamen és objecte d'una important controvèrsia. Bakú està acabant de construir un enorme espai polivalent cobert de vidre que s'inaugurarà coincidint amb el Festival d'Eurovisió. Segons denuncia la ONG Human Rights Watch, la construcció d'aquest luxós Bakú Crystal Hall ha obligat a desnonar irregularment i sense avís previ -en alguns casos durant la nit- desenes de famílies, i a enderrocar diversos habitatges sense deixar temps perquè els propietaris els buidessin.

stats