FICCIÓ TELEVISIVA
Mèdia 18/09/2012

TVE emetrà les sèries aturades

Cuéntame i Águila roja tornaran a sortir del calaix ben aviat. TVE recuperarà durant aquesta temporada les seves grans sèries de prime time, que han estat congelades durant mesos per motius econòmics.

Albert Castellví Roca
3 min
CATORZENA TEMPORADA  Després d'uns mesos d'incertesa sobre el seu futur, Cuéntame tornarà a la graella de La 1, previsiblement, a principis de l'any que ve.

BARCELONA.Les grans sèries de prime time de Televisió Espanyola tindran continuïtat. S'hi ha compromès el director de la cadena, Ignacio Corrales, que ha avançat que durant aquesta temporada s'emetran nous capítols de Cuéntame cómo pasó , Águila roja i Gran reserva , entre altres ficcions que havien quedat paralitzades durant els últims mesos com a conseqüència de l'ajust pressupostari a què s'ha vist sotmesa aquest any TVE.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

De moment, però, no hi ha data per a la tornada d'aquestes produccions, que probablement no veuran la llum fins al 2013, ja que ara mateix La 1 té plenes les dues nits que vol dedicar a la ficció durant aquesta temporada: els dilluns emet Isabel i divendres va estrenar Stamos okupa2 . A més, l'endarreriment de l'emissió fins a l'any vinent facilitarà la quadratura dels pressupostos de la corporació estatal per a aquest any, ja que la despesa associada als nous episodis no es faria constar fins llavors.

Mesos d'incertesa

Águila roja i Cuéntame es van convertir, al febrer, en els exemples paradigmàtics de les conseqüències de la situació de desgovern que patia RTVE. Amb un consell d'administració amb les capacitats executives limitades des de la dimissió, el juliol del 2011, de l'anterior president, Alberto Oliart, i amb l'obligació d'afrontar una reducció de 200 milions d'euros en el pressupost que el govern espanyol va aprovar al desembre, la televisió estatal es va veure amb la necessitat de prescindir temporalment de les produccions que més èxit tenien entre els espectadors, com a mesura d'estalvi.

Les sèries en cap moment van ser cancel·lades -de fet, els nous episodis ja estaven gravats-, però sí que se'n va posar en dubte la continuïtat, especialment en el cas d' Águila roja , per la qual Antena 3 i Telecinco ja havien mostrat interès en cas que TVE no la desencallés. Finalment no hi haurà canvi de cadena, i tant aquesta sèrie com Cuéntame reapareixeran amb un retard que, a l'hora de la veritat, haurà estat poc significatiu: si acaben tornant al gener, hauran estat fora de la graella una mica menys d'un any, quan habitualment passaven entre sis i nou mesos entre una temporada i la següent.

Hi ha, però, casos més extrems. Una altra de les sèries que, segons Corrales, tornarà durant els pròxims mesos és 14 de abril. La República , que va tancar la primera temporada, l'abril del 2011, amb la idea de reaparèixer a principis d'aquest any, però que encara no ho ha fet. Los misterios de Laura va acomiadar-se el juliol de l'any passat i encara espera que li tornin a fer un lloc a la graella, mentre que estava previst que Gran reserva , que ja fa més d'un any que està a l'espera, tornés aquest setembre; finalment, però, el seu espai l'ha ocupat Isabel . Precisament aquesta sèrie també va ser víctima de les retallades, fins i tot abans d'estrenar-se: no va veure la llum al gener, tal com s'havia anunciat, i la incertesa sobre el seu futur va portar a prendre la decisió de no rodar-ne més temporades. Finalment, la setmana passada se'n va emetre el primer episodi.

L'oferta de sèries de TVE per a aquesta temporada es completa amb una estrena de producció pròpia, la primera que la cadena tira endavant en vuit anys. Es tracta de Stamos okupa2 , una sitcom protagonitzada per Carmen Maura i Anabel Alonso sobre un grup d'avis que es fugen de la residència per okupar un edifici en obres. La sèrie va estrenar-se divendres amb uns resultats d'audiència més que discrets: 168.000 espectadors a Catalunya i 1,4 milions a Espanya, on no va passar del 8,8% de share .

stats