Publicitat
Publicitat

TVE s’endinsa en el misteri de l’assassinat del general Prim

La 1 estrena avui un telefilm de Miguel Bardem sobre l’històric magnicidi

Gairebé dos segles després d’haver-se comès, l’assassinat del general Prim continua sent un misteri sense resoldre, ja que mai es va trobar el culpable de l’atemptat. El famós magnicidi sempre ha despertat l’interès dels historiadors, com demostren els últims treballs d’exhumació i autòpsia de la mòmia del general. Aquesta nit, Televisió Espanyola estrena a La 1 Prim, el asesinato de la calle del Turco, un telefilm que explica en clau de thriller aquest fet històric i que està dirigit per Miguel Bardem, que també es va situar al capdavant de la minisèrie El asesinato de Carrero Blanco.

Amb guió de Nacho Faerna i Virginia Yagüe ( La Señora ), el telefilm arriba a la petita pantalla coincidint amb el bicentenari del naixement del general Prim, nascut a Reus el 6 de desembre del 1814. L’actor Francesc Orella, que es posarà en la pell del famós general, comte de Reus, marquès de Castillejos i vescomte del Bruc, encapçala l’elenc de coneguts actors que participen a la tv movie, com ara Javier Godino, Simón Andreu i Víctor Clavijo.

L’argument de la tv movie, coproduïda per TVE i Televisió de Catalunya, situa l’espectador a l’Espanya del 1870, un país amb un govern provisional encapçalat pel general Joan Prim Prats, president del Consell de Ministres i ministre de la Guerra. El regent és el general Francisco Serrano, que juntament amb Prim van protagonitzar la revolució que va destronar Isabel II el 1868. La revolució va ser finançada per Antoni d’Orleans, duc de Montpensier, que esperava ocupar el tron vacant. Prim, però, s’oposava que un Borbó o un Orleans tornessin a sostenir la corona. El 27 de desembre del 1870, quan el general Prim es traslladava des del Palau de les Corts fins al seu domicili a Madrid, la berlina en què viatjava va ser interceptada al carrer del Turco -actual carrer del Marqués de Cubas- per dos carruatges des d’on una desena d’homes armats van disparar contra el general. Prim va arribar malferit a casa fins que va morir, oficialment 72 hores més tard, el mateix dia que Amadeu, el futur rei d’Espanya, entrava a la ciutat de Madrid.

Prim, el asesinato de la calle del Turco també inclou a la trama la visió d’un testimoni directe d’aquest episodi històric, la del jove escriptor i periodista Benito Pérez Galdós. El literat examinarà minuciosament les circumstàncies que van envoltar l’assassinat de Prim fins aconseguir lligar caps i, d’alguna manera, resoldre la conjuntura del magnicidi.

Preestrenat al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià i al MIM Series, el telefilm tindrà continuïtat a la web de RTVE amb informació extra, com ara imatges exclusives, un tràiler complet i una reconstrucció en vídeo de l’assassinat del general Prim mitjançant un storyboard.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT