PAREU MÀQUINES

Tancar els ulls ben fort per fer desaparèixer una vaga

Diaris de Madrid menystenen la convocatòria per la via de relegar-la als budells de les webs

Albert Einstein i Abraham Pais discuteixen sobre les implicacions de la física quàntica. Una bona lluna presideix la seva passejada. Einstein pregunta (retòricament) al seu amic si realment creu que aquella lluna només existeix quan la mira. Era la seva manera d'expressar escepticisme davant la idea que una partícula només adopta una configuració concreta un cop s'observa. Fins que no l'examines, aquella partícula és la suma de totes les seves possibles configuracions, diu la quàntica.

Amb bastanta menys sofisticació, alguns diaris de Madrid tanquen els ulls aquest matí de divendres, creient que si premem ben fort les parpelles la vaga general a Catalunya desapareixerà. En el moment d'escriure aquestes ratlles, a La Razón només en parlen a la setena notícia del dia, i ho fan d'una manera indirecta: "Així és la circular repartida a les escoles catalanes a favor de la vaga: «Contra la repressió franquista »". Es refereixen a una circular d'un institut concret, però ells –mestres de la hipèrbole i de l'hipèrbaton– ho eleven de categoria per tal d'empudegar l'escola catalana en pes. (La qual cosa, per cert, acaba donant la raó a la circular que pretenen censurar.) A dins del text asseguren que aquesta apel·lació al franquisme es repeteix en "un gran nombre" de centres, però totes les imatges de les xarxes socials que han pescat contenen la mateixa imatge, amb un únic membret d'un únic institut. El Mundo també tanca els ulls ben fort i situa la vaga general en un discretíssim subtítol de la tercera notícia.

El problema de fer tanta força amb les parpelles és que acabes veient guspires de colors per tot arreu. I que, quan obres els ulls, potser t'has perdut l'agressió de quinze feixistes a un noi indefens: un assumpte del qual no trobo cap titular en portada. Massa pampallugues, suposo.

Més continguts de