Mor als 83 anys Juan Soto Viñolo, la veritable Elena Francis

Durant 14 anys va escriure els textos que escoltaven atentament moltes dones durant el franquisme

El periodista i escriptor barceloní Juan Soto Viñolo, guionista durant 18 anys del famós consultori radiofònic d'Elena Francis, va morir aquest dissabte a l'Hospital del Vendrell (al Baix Penedès) als 83 anys. Del 1966 al 1984, Soto va ser l'autor de tots els textos d'un programa dedicat exclusivament al públic femení i que, primer, des de Ràdio Barcelona i, després, des de Radio Peninsular i Radio Intercontinental es va convertir en tot un fenomen sociològic a l'Espanya del franquisme.

Consells conservadors

La reconeixible sintonia d' Elena Francis –explica l'agència Efe– va ser la música de fons de les tardes de moltes llars espanyoles, on dones de totes les edats escoltaven durant 30 minuts els conservadors consells sentimentals, domèstics i de bellesa que redactava Juan Soto Viñolo i llegia amb veu envellutada la locutora Maruja Fernández, també morta. Quan el programa va desaparèixer del dial, el gener del 84, el periodista català va escriure el llibre 'Estimada Elena Francis', en què relatava casos curiosos i significatius dels seus 18 anys al capdavant de la redacció.

Biògraf i crític taurí

Juan Soto Viñolo va iniciar la seva carrera com a redactor a l'emissora de Ràdio Espanya de Barcelona als anys 40 i, més tard, va incorporar-se a la plantilla de Ràdio Nacional, feina que va compartir amb la de guionista del conegut programa. A més d'aquesta faceta més coneguda i de la seva feina com a redactor i productor de nombrosos programes informatius i culturals radiofònics, en el seu ampli currículum hi ha l'autoria de diverses biografies, com les dels toreros Manolete i Paquirri o de les artistes Lola Flores i Rocío Jurado.

Una altra de les múltiples ocupacions periodístiques de Soto Viñolo va ser la crítica de toros i de flamenc, tasca que va exercir en diaris catalans com 'La Premsa', 'Solidaritat Nacional', 'Tele-Express' i 'El Periódico de Catalunya', Televisió Espanyola i revistes com 'El Ruedo', 'Jano' i 'Aplausos'. El seu sepeli se celebrarà aquest diumenge en la més estricta intimitat, per desig exprés dels seus familiars, entre els quals hi ha la seva filla Verónica, també periodista.

Més continguts de