Televisió de Cardedeu, degana dels canals locals, compleix 40 anys

L'emissora la van crear 300 socis que hi van aportar cadascun 5.000 pessetes

El cinema Esbarjo de Cardedeu, el 7 de juny del 1980, va acollir una projecció especial: les primeres emissions de Radio Televisió Cardedeu. Era la primera televisió local a Catalunya, també a l’Estat, i la primera que ho feia íntegrament en català, perquè faltaven encara tres anys per a l’arribada de TV3. Aquest diumenge es compleixen, doncs, quaranta anys des que, amb uns equips portats d’Itàlia, la televisió local va començar a caminar, davant una audiència de 300 persones congregades a la sala. La festa que s’havia de celebrar per commemorar l’efemèride s’ha ajornat a causa del coronavirus.

Tot i l’absència de l’esdeveniment social, la cadena ha preparat una programació especial en la qual es recuperen algunes de les emissions més emblemàtiques i amb una edició especial del Joc de Cardedeu. La televisió la van crear una trentena de persones del municipi, algunes procedents de la ràdio. Van calcular que necessitaven un milió i mig de pessetes i van aconseguir que unes 300 persones hi aportessin les 5.000 pessetes que demanaven. Amb aquests diners van comprar les dues primeres càmeres: unes Sony en blanc i negre que costaven 1.370.953 pessetes, una petita fortuna aleshores.

La inauguració de la cadena, després d’aquesta emissió inicial, no arribaria fins al 1981. Però l’alegria va durar poc: la Guàrdia Civil va clausurar l’emissió i van seguir tres anys d’emissions irregulars i al·legals, abans d’establir una programació contínua. L’esperit social es manté actualment: 200 socis, que paguen una quota trimestral, són els principals responsables que, quaranta anys després, la televisió mantingui el seu estatus de televisió local degana.