PAREU MÀQUINES

'The Telegraph', el millor aliat de Johnson

Un contundent article a 'The Guardian' destapa l'estratègia de la premsa conservadora

Sempre és delicat parlar d'un diari des d'un altre diari, com de vegades fem en aquesta columna, perquè al nostre entorn no n'hi ha costum. Per norma, els diaris aquí tendeixen a ignorar-se els uns als altres. Així, 'La Vanguardia' no parla ni cita mai 'El Periódico' (ja no diguem l'ARA), i viceversa. I 'El País' fa el mateix amb 'El Mundo'. Tendeixen a viure en mons paral·lels. Per això m'ha cridat l'atenció un esplèndid article de Jane Martinson al 'The Guardian' on despulla les misèries del diari conservador 'The Telegraph'. 

L'article porta un títol que ja és aclaridor ("Com els torys, el 'Telegraph' s'ha tornat radical") i descriu la manera com uns fets clarament negatius per a Boris Johnson, com ara la pèrdua de la majoria parlamentària o la renúncia del seu propi germà, són venuts per aquest diari com a positius, manipulant clarament la realitat. Martinson explica que el 'Telegraph' havia estat tradicionalment el diari de l'establishment conservador anglès, i que el que era "conegut antigament com el 'Torygraph' ara és més aviat el 'Daily Boris'".

Martinson fa una reflexió molt pertinent quan afirma que "així com Johnson i els seus aliats són cada cop més radicals per prendre el poder, la premsa ho és per sobreviure". I aquí és quan l'articulista destapa que les vendes del diari s'estan enfonsant fins al punt que el seu gran adversari, 'The Times', està a punt d'atrapar-lo, i que la radicalització i l'abandonament dels criteris purament periodístics són només una estratègia per aturar la sagnia. "La veritat ha deixat pas a la propaganda", conclou en referència a un demolidor article del periodista Peter Oborne.

Al final, Martinson relaciona la situació del diari amb la dels 'tories' i avisa dels perills de convertir-se en una secta. I espera que, finalment, el periodisme prevalgui. Nosaltres també.