FICCIÓ
Mèdia 15/09/2019

‘The head’ invoca una tragèdia grega a l’Antàrtida

Mediapro recrea el pol Sud a les Canàries de la mà dels germans Pastor i de Jorge Dorado per a una nova minisèrie

Britt Elvira Ruitenberg
4 min
01. El director Jorge Dorado està al capdavant d’aquesta ficció plena d’intriga i secrets.  02. Álvaro Morte interpreta un cuiner “rude  i bàsic”.

Santa Cruz de TenerifeS’obren les portes de l’estació Polaris VI i davant dels ulls del comandant Johan apareixen els cadàvers de nou persones brutalment assassinades. Així arranca The head, una minisèrie internacional de Mediapro Studio que s’està rodant a les illes Canàries i que té Álvaro Morte, el Profesor de La casa de papel, com un dels protagonistes. La nova ficció de Mediapro és una coproducció amb HBO Àsia i Hulu Japó.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

The head és la primera sèrie de ficció estatal dels guionistes catalans Àlex i David Pastor. Els germans Pastor, que van debutar a la televisió amb la nord-americana Incorporated (SyFy), van rebre l’encàrrec de desenvolupar una idea que “tenia com a premissa que algú arriba a l’estació polar quan s’acaba l’hivern i es troba que gairebé tothom ha mort”, explica David Pastor. A partir d’aquí, van començar a treballar la idea al costat de Ran Tellem, productor de Homeland i director de desenvolupament de contingut internacional de Mediapro Studio. Després de fer els primers passos a l’edició del 2017 del festival Series Mania de París, on The head va ser seleccionat com un dels 16 projectes més interessants de les 300 candidatures rebudes, el seu director, Jorge Dorado, en va començar definir el to, que, afirma, “ha evolucionat a cop de pulsació”.

La ficció, que es desenvolupa al llarg de sis episodis de 50 minuts i que s’estrenarà el 2020, narra la història d’un grup de deu persones de diversos països que treballen a la base internacional Polaris VI, un laboratori científic situat a l’Antàrtida. De cop i volta deixaran de comunicar-se amb l’exterior i el comandant Johan -interpretat per l’actor danès Alexandre Willaume- voldrà descobrir què ha passat. A la base es trobarà els nou morts, un silenci sepulcral i dos supervivents que relaten dues versions diferents del que ha succeït.

El pol Sud a les Canàries

Durant els últims mesos, una nau industrial situada a Santa Cruz de Tenerife s’ha convertit en el plató i la casa d’aquesta sèrie, que, irònicament, té lloc al pol Sud. Un dels principals motius pels quals l’equip s’ha desplaçat a les illes Canàries és perquè era l’únic lloc d’Espanya on hi havia un espai prou gran per poder construir, des de zero, l’estructura de la Polaris VI, explica Dorado.

Encara que l’equip ja s’està preparant per completar el rodatge a Islàndia, l’ARA ha pogut visitar la nau, de més de 2.000 metres quadrats i que recrea l’estació polar amb totes les seves habitacions, la cuina, els túnels, el laboratori i la infermeria. Les parets i l’estructura transmeten una sensació laberíntica i un clima de claustrofòbia constants. A més, alguns detalls com les finestres són claus per entendre l’evolució de la trama perquè reflecteixen els dos temps amb els quals juga la sèrie (passat i present): quan la llum es filtra per les finestres és estiu i present, mentre que quan és fosc és hivern i, per tant, el passat en què tot es va tòrcer.

Tant per als actors com per a l’equip creatiu afrontar aquest projecte ha sigut un repte continu. Després de setmanes intenses de rodatge, el resultat promet tenir la capacitat de fer posar els pèls de punta als espectadors.

Durant el rodatge, David Pastor remarca que The head és un thriller que “va més enllà del misteri i que té alguna cosa a dir sobre el món en què vivim”. Una de les històries troncals és la invisibilitat de les dones en el món laboral, sobretot en àmbits amb un alt nivell acadèmic com és el científic. L’actriu Laura Bach comenta com el seu personatge, l’Anika, una genetista especialitzada en bacteris, “lluitarà perquè la seva veu sigui tinguda en compte i haurà d’enfrontar-se al seu cap, un científic excèntric i narcisista que la mirarà amb aires de superioritat”.

A l’hora de definir el projecte, Dorado recorda que mentre rodaven es va adonar que la minisèrie era, en realitat, una tragèdia grega. “Els personatges estan abocats a un final fatal perseguits pels seus propis fantasmes i pecats, i les seves decisions, tant del present com del passat, els turmenten contínuament”.

Un dels trets característics del projecte és el càsting internacional. Katherine O’Donnely és la futura promesa que lidera un repartiment coral en què Álvaro Morte interpreta el cuiner Ramón, “un personatge rude i bàsic, un paper molt allunyat de tots els que ha fet fins ara, com el Profesor”, va afirmar. També formen part del projecte l’actriu canària Mónica López; el japonès Tomohisa Yamashita, un dels intèrprets més populars actualment al Japó; l’irlandès John Lynch ( The terror ), i la nord-americana Amelia Hoy ( Killing Eve ), a més de moltes cares de Dinamarca, Suècia, Escòcia i Alemanya.

Com que és una producció internacional els episodis es rodaran en anglès, tot i que també hi haurà alguns diàlegs en danès i en altres llengües. Morte confessa que serà gairebé inevitable que alguna expressió castellana es coli en algunes de les seves escenes.

stats