FICCIÓ
Mèdia 22/09/2017

‘Transparent’ busca els orígens dels Pfefferman a Israel

Movistar+ estrena demà la quarta temporada de la sèrie amb l’emissió de tots els episodis

Alejandra Palés
4 min
La Maura (Jeffrey Tambor) viatjarà fins a Israel amb la seva filla petita, l’Ali (Gaby Hoffmann).  La Sarah, la Lila i el Len, una relació de tres.

BarcelonaPer als Pfefferman de Transparent no és senzill saber qui són realment, especialment després d’anys envoltats de secrets i de reprimir els seus veritables desitjos. En la quarta temporada, que s’estrena avui a Movistar+ amb una marató de tots els episodis, la disfuncional família jueva de Los Angeles fa un pas més en la seva autodescoberta amb un viatge a Israel en què exploraran els seus orígens i s’enfrontaran a la seva concepció del judaisme.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La sèrie de Jill Soloway, original de la plataforma Amazon, demostra en cada entrega que no hi ha cap tema que sigui massa difícil o espinós per parlar-ne si se sap trobar el to adequat. En la seva lluita constant contra els prejudicis i els estereotips, la ficció, que va començar com el relat de la transsexualitat tardana del cap de família -el Mort anuncia, amb més de 60 anys, que és en realitat la Maura-, s’ha capbussat en l’exploració de les identitats sexuals, de la maternitat i la paternitat, els abusos sexuals i la cultura jueva als Estats Units, un element transversal des dels inicis de la sèrie.

A la recerca dels avantpassats

En la nova temporada, Soloway envia la Maura (Jeffrey Tambor) fins a Israel per participar en una conferència, una oportunitat que aprofitarà per aprofundir en la història dels seus avantpassats. No ho farà sola, anirà acompanyada de l’Ali (Gaby Hoffmann), la seva filla petita immersa en una constant cerca d’ella mateixa que, ara, passa per conèixer els seus orígens. Anteriorment, Transparent ja s’havia endinsat en l’herència familiar a través de flash-backs, explicant qui eren i com vivien els avantpassats dels Pfefferman a l’Alemanya nazi, i mostrant la interacció de cada membre del clan amb la fe i els seus rituals.

L’expedició, a la qual posteriorment s’unirà la resta de la família, serà un viatge emocional i espiritual però també polític, ja que els Pfefferman entraran en contacte directe, per primera vegada en la seva vida, amb el conflicte araboisraelià. Segons explica Jill Soloway, en aquesta nova temporada ha volgut comprometre’s més des d’un punt de vista social i polític, tot i que assegura que no té ni idea de com acabarà la sèrie que, de moment, té confirmada una temporada més. “Hem parlat dels límits del cos, del sistema de sexe binari i dels límits dins d’una família, i hem acabat amb una història sobre fronteres i un país. Hem intenta unir-ho tot en una comèdia i un drama i fer-ne un muntatge salvatge. És com si els Brady anessin a Hawaii!”, va assegurar Soloway, que va explicar que prefereix no ser identificada com a dona o home, sinó com a persona de gènere no binari.

Més enllà del periple israelià, Transparent seguirà explorant les complicades relacions personals dels Pfefferman. La Sarah (Amy Landecker), la filla gran, seguirà intentant trobar el seu lloc, aquest cop amb una relació a tres en la qual participen el seu marit, el Len (Rob Huebel), i la Lila, un nou personatge interpretat per Alia Shawkat, una cara coneguda del cinema indie i de la sèrie de culte Arrested development. Ella és l’exprofessora dels fills del matrimoni i es considera una semiaddicta al sexe. Pel que fa a la Maura, Jeffrey Tambor assegura que la nova temporada permetrà veure com creix, especialment quan descobreixi un secret sorprenent sobre la seva família.

L’actualitat política americana també es filtrarà d’alguna manera: a l’edició 2016 dels Emmy, Soloway, que acabava de guanyar el premi a la millor direcció de comèdia, va convidar l’auditori a derrocar el patriarcat. Per a una defensora de les minories com ella, l’arribada al poder de Donald Trump, dos mesos després d’aquells Emmy, no ha sigut una bona notícia. De fet, tant la creadora com l’equip de la sèrie s’han manifestat en contra del president públicament, especialment després que al juliol anunciés que els transsexuals, un dels col·lectius als quals Transparent ha donat més visibilitat, no podrien treballar a l’exèrcit. “Compartir la nostra sèrie enmig dels continuats atacs del president Trump a la comunitat transgènere resulta dolorós”, van assegurar els actors i la creadora, que han recordat que per a una persona trans sortir de casa i caminar pel carrer ja és un acte revolucionari. L’equip també afegeix que la intenció de Trump és una amenaça per a 15.000 persones trans en actiu i 134.000 veterans.

Tot i l’evident falta de sintonia amb l’administració republicana, Soloway ha volgut evitar parlar d’elements específics de la política nord-americana en la quarta temporada, que es va començar a rodar un mes després de la presa de possessió de Trump. La creadora assegura que va prendre aquesta decisió perquè “les notícies van molt de pressa”. “No volíem tenir res massa específic dins de la sèrie per si les polítiques canviaven molt -va explicar-. La sensació, però, que el món està encès i que hem de ser al lloc correcte i fent el que és correcte per arreglar-ho hi és present”. Jeffrey Tambor hi coincideix i afegeix que, en el moment actual, només necessiten obrir el New York Times per trobar noves històries per explicar a Transparent.

stats