Periodisme
Mèdia 03/05/2012

Turquia i Hongria centren l'atenció en el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa

La Federació Internacional de Periodistes considera "dramàtic" que hi hagi 100 professionals turcs a la presó

Efe
2 min

Brussel·lesLa situació de la llibertat d'expressió dels periodistes que treballen a Turquia i Hongria, així com l'alliberament dels més de 150 professionals de la informació empresonats al món, centren aquest dijous la celebració del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. Així ho indica un comunicat de la Federació Internacional de Periodistes (IFJ, en anglès), que agrupa prop de 600.000 professionals de la comunicació de 134 països.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La Federació demana a la Unió Europea que "adopti mesures per protegir la llibertat d'expressió i de premsa a Hongria". "Els periodistes hongaresos s'estan enfrontant a una pressió sense precedents. Fem una crida a les institucions europees perquè denunciïn Hongria per violar un dret fonamental", ha reclamat la presidenta de la delegació europea, Arne Köning.

A Turquia, per la seva banda, el més preocupant per la IFJ continua sent el centenar de periodistes empresonats, una xifra "dramàtica", segons la presidenta. La IJF ha iniciat una campanya per tal que els periodistes que poden treballar amb llibertat "adoptin" un col·lega a la presó, segueixin el seu cas i se'n facin ressò en els seus mitjans, amb l'objectiu de mostrar la seva solidaritat. Periodistes belgues, francesos, britànics, hongaresos, alemanys i espanyols, entre d'altres, ja s'han sumat a la iniciativa.

Per darrere de Turquia, Eritrea, Etiòpia, l'Iran i la Xina són els països on hi ha més periodistes empresonats. "Els governs, haurien d'aturar la censura i acceptar les seves obligacions internacionals per la llibertat de premsa", assenyala en el comunicat la secretària general de la IJF, Beth Costa. "Entre aquestes obligacions, la número 1 és l'alliberament dels empresonats per fer la seva feina i informar", afegeix.

stats