LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ A LA XARXA
Mèdia 28/01/2012

Twitter es plega a la censura dels estats per seguir la seva expansió

Tants països, tants timelines. Twitter eliminarà selectivament a cada país els continguts que les autoritats estatals considerin contraris a la seva legislació sobre llibertat d'expressió.

àlex Gutiérrez M.
2 min
Els usuaris podran veure que un determinat tuit o usuari ha estat censurat.

BARCELONA.Twitter vol prémer a fons el pedal de la seva expansió internacional i per fer-ho està disposat a sotmetre's als criteris de censura dels diferents governs estatals. Així ho va anunciar la mateixa companyia al seu blog: "Amb la nostra expansió internacional entrarem en països que tenen idees diverses sobre els límits de la llibertat d'expressió. D'altres són similars a les nostres però, per raons històriques o culturals, restringeixen determinats tipus de contingut, com ara França o Alemanya, que censuren els continguts pronazis".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A partir d'ara Twitter podrà bloquejar selectivament un contingut, de manera que s'elimini del país que ho demani però que segueixi sent visible a la resta del món. "Encara no hem fet servir aquesta potestat, però quan ens demanin bloquejar un tuit en un país específic, intentarem comunicar-ho a l'usuari i indicarem clarament quan s'ha bloquejat un contingut".

La gran muralla xinesa

La Xina és el país amb més internautes del món, però és un territori vetat per a Twitter, ja que el govern no permet la seva instauració (ni tampoc la de Facebook). En comptes d'aquestes marques globals, la local Weibo és el referent allà: una eina tant o més competent que Twitter pel que fa a la tècnica i aplicacions, però sotmesa a la censura de les autoritats xineses. "Ens encantaria tenir un Twitter fort a la Xina", reconeixia el fundador de la companyia, Jack Dorsey, el 19 d'octubre en una conferència organitzada pel The Wall Street Journal . "Però necessitem que ens donin permís", afegia. Weibo té 200 milions d'usuaris, la immensa majoria dels quals són xinesos. Twitter en té 500 milions a tot el món.

La notícia sobre aquest canvi de política a Twitter ha generat una allau de crítiques d'usuaris de la xarxa. Un bon nombre de missatges recorden com Twitter i Facebook van ser fonamentals en l'anomenada Primavera Àrab: l'anonimat i la immediatesa permetien articular protestes de manera molt efectiva i també van servir perquè les masses silenciades prenguessin consciència que les reclamacions democràtiques eren àmpliament compartides.

En tot cas, la companyia ha assegurat que no pretén establir controls previs, sinó que aplicarà les mesures tuit a tuit, després d'un estudi individualitzat i sempre d'acord amb el requeriment d'una autoritat reconeguda.

stats