INTERNET
Mèdia 26/01/2012

La UE vol que tothom pugui esborrar el seu rastre a internet

Més protecció a internet. Els europeus ho tindran més fàcil per esborrar el seu rastre a les xarxes socials o als buscadors si ho desitgen. La normativa comunitària de protecció de dades ha estat revisada.

Laia Forès
2 min
La comissària europea de Justícia, Viviane Reding, va explicar que la norma es regeix pel principi que les dades personals pertanyen a cada usuari.

BRUSSEL·LESQuè passa amb les fotos que un usuari penja a xarxes socials com Facebook quan es dóna de baixa? ¿Un ciutadà té dret a exigir a un fòrum d'internet que esborri els seus comentaris o a un buscador que retiri informació sobre el seu passat? La Comissió Europea va aprovar ahir la reforma de la normativa comunitària de protecció de dades, que garanteix el dret a l'oblit a internet. Si el nou reglament rep el suport dels estats membres, les xarxes socials estaran obligades a esborrar totes les dades, fotos i informació personal dels usuaris que es donin de baixa. "El principi sobre el qual es regeix la norma és que les dades personals pertanyen a cada usuari", va exposar la comissària europea de Justícia, Viviane Reding.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A més a més, Brussel·les vol que les xarxes socials garanteixin la privacitat "per defecte", de tal manera que les dades dels usuaris no es puguin fer públiques a menys que els interessats hagin donat el seu consentiment expressament. Els ciutadans també podran demanar a qualsevol web o buscador que retiri informació personal, sempre que no sigui d'interès públic. És a dir, qualsevol persona podrà demanar a Google que retiri del seu llistat de recerques un butlletí oficial en què quedi reflectida una multa de tràfic o un delicte comès fa dues dècades, però no podrà fer-ho en els casos de notícies publicades a la premsa.

Segons un Eurobaròmetre, el 72% dels europeus estan preocupats pel perill que hi ha a internet sobre un mal ús de les dades personals. La mateixa enquesta revela que només un 18% dels espanyols confien que les empreses a internet (buscadors, serveis de correu electrònic o xarxes socials) protegiran la seva informació personal. De fet, l'actual normativa de protecció de dates no recull amb prou fermesa el dret a l'oblit a internet perquè es va adoptar el 1995. En 17 anys la xarxa ha evolucionat enormement i ara Brussel·les vol adaptar la norma als canvis experimentats.

Denúncia d'un estudiant

Tot i que les violacions de les normes de protecció de dades són una pràctica habitual a internet, la denúncia d'un estudiant de dret austríac, Max Schrems, contra Facebook va fer més visible el problema. El jove va descobrir que la xarxa social disposava de centenars de pàgines amb informació personal sobre ell -amb converses i missatges amb amics inclosos- després d'haver-se'n donat de baixa. I, encara més, la xarxa social nord-americana oferia la informació a tercers. Schrems va iniciar una campanya a internet, i també fora de la xarxa, per denunciar els fets. Amb el reglament proposat per la comissària Reding, Facebook estaria obligat a esborrar completament les dades. Si no ho fes, Brussel·les preveu multes econòmiques.

Malgrat que internet és una eina global, Reding va insistir que totes les empreses presents a la xarxa que siguin estrangeres però tinguin negoci a Europa, com el cas de la majoria de xarxes socials i buscadors, hauran de respectar la llei europea. "La majoria de grans empreses nord-americanes tenen seus a la UE i, per tant, hauran de complir la norma", va advertir Reding.

El nou reglament també preveu unificar les normes estatals de protecció de dades per a les petites i mitjanes empreses. Segons els càlculs de l'executiu comunitari, les empreses europees s'estalviaran prop de 2.300 milions d'euros cada any.

stats