Mèdia 09/10/2011

'Verano azul', trenta anys després

Tres dècades després de la popular sèrie de TVE, les vides de Tito, Bea i el Piraña han pres camins divergents. La setmana vinent es reuniran al poble on es va rodar Verano azul per commemorar la fita.

Natalia Araguás
3 min

Barcelona.La setmana que ve es compleixen trenta anys d'aquell " Del barco de Chanquete, no nos moverán " i la colla de Verano azul es retrobarà a Nerja (Màlaga) dimarts per celebrar-ho durant dos dies. Tot i no ser mencionada en cap dels 19 capítols de la sèrie, aquesta localitat de la Costa del Sol es va fer famosa per haver acollit el rodatge, que va durar més d'un any. Ara es vesteix de gala per commemorar l'aniversari d'una de les sèries més populars de la televisió espanyola, que inclourà un homenatge a l'actor Antonio Ferrandis, desaparegut l'any 2000.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tres dècades pesen i només dos membres del repartiment continuen dedicant-se a la interpretació. Es tracta de Juanjo Artero (Javi a Verano azul ), conegut pel seu paper de subinspector Charlie a la sèrie El comisario , i Maria Garralón (Julia, la jove pintora), que, després de participar en sèries com Farmacia de guardia i Menudo es mi padre , actualment roda una altra ficció, Arrayán , per a Canal Sur. "La sèrie es filma a Cohín, un poble pròxim a Màlaga, i espero arribar a temps per celebrar-ho", declara Garralón, que rememora Verano azul : "És una de les etapes més boniques de la meva vida".

El bon record el comparteixen la resta dels actors, nens en aquella època i ara adults que ronden els quaranta. Les seves vides han seguit camins divergents. El Piraña -Miguel Ángel Valero- va estudiar enginyeria de telecomunicacions i imparteix classes a la universitat Politècnica de Madrid. Bea i Desi -les germanes Torres: Pilar i Cristina- són infer meres. Quique -Gerardo Garrido- va llicenciar-se en filosofia i biologia, i ara treballa en una companyia de telefonia mòbil. I Pancho -Luis Fernández- s'ha fet actor, però de doblatge.

Un dels protagonistes de Verano azul que continua més vinculat a Nerja és Tito, Miguel Joven a la vida real, que hi viu. Des de l'Ajuntament del municipi expliquen que en aquell moment Joven vivia a Barcelona, però el seu pare, que regentava un xiringuito a la localitat, va assabentar-se que els responsables de la sèrie buscaven a última hora un nen per al repartiment i el va presentar. "Jo era el més marrec i m'ho passava bomba, em llevava mitja hora abans per anar al rodatge", recorda.

Amb només sis anys va viure diverses anècdotes, com quan va haver de rodar una escena amb el seu amic el Piraña després de comprar un parell de gelats i s'equivocaven expressament per poder menjar-ne un altre. Quan va acabar el rodatge tots dos van muntar un duet artístic, Los Pirañas, i van arribar a fer dues pel·lícules amb els actors Andrés Pajares i Antonio Esteso.

Ambaixador de Nerja

"En aquella època només hi havia TVE, estàvem molt limitats en aquest sentit", exposa. Com el seu company Piraña, Tito va aprofitar una mica la fama i després va reorientar el seu futur professional cap a altres camins. Només va tenir en compte una premissa: "Qualsevol feina que fes, seria des de Nerja". Després d'anys dedicat al sector de l'hostaleria, aquest mateix any l'Ajuntament l'ha nomenat ambaixador oficial del municipi. "Ens dediquem a rebre les persones que ens visiten per trobar els escenaris que havien vist a la sèrie, molts estan gairebé igual", assegura. Trenta anys i moltes més reposicions després, Verano azul continua sent rendible, també per al sector turístic d'aquest poble costaner.

stats