Mèdia 22/10/2012

"Vull una Catalunya independent i més del 50% dels catalans pensen com jo": Josep Carreras a 'El convidat', en 10 frases

El tenor reflexiona sobre la seva vida, l'experiència de la malaltia i la política en una trobada a Zuric, on havia de fer un concert, amb Albert Om

Ara
2 min
Albert Om i Josep Carreras, en un moment d''El convidat' / TVC

Barcelona'El convidat' d'aquest dilluns es va gravar a l'estiu a Zuric, on Josep Carreras havia de fer un concert. Albert Om hi va passar dos dies i hi va mantenir una llarga conversa. El programa s'ha emès aquest dilluns i us el resumim en 10 frases o fragments:

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

1. Josep Carreras: "Amb aquesta vida que fem els artistes, vaig a dormir molt tard i m'aixeco molt tard".

Albert Om: "No ets dels que es lleva ben d'hora, ben d'hora, ben d'hora?"

J.C.: "No, no he fet cas a la 'Moreneta' (Riu)".

2. "M'agrada molt estar amb la gent, però amb la gent que m'agrada estar. Si haig d'estar amb gent que no m'interessa prefereixo estar sol, però jo crec que això li passa a tothom. Jo sóc bastant solitari, potser perquè m'hi he acostumat."

3. "Quan tens una malaltia greu, els metges et parlen de percentatges [pel que fa a les possibilitats de curació]. A mi en aquell moment [fa 25 anys, quan va tenir la leucèmia] no m'ho van dir, però a la família, sí. Després he sabut que en algun moment vaig tenir un 10% de possibilitats de curar-me. Sóc un home molt afortunat. Lluitador? Sí, però quina altra opció tenia?".

4. "La mort de la mare, quan tenia 18 anys i ella en tenia 51, va ser un cop d'aquells que no hi ha manera de superar-los. Normalment vull fugir de sentimentalismes, però cada vegada que surto a l'escenari l'últim pensament és per a ella."

5. "Anant pel món amb aquesta vida de gitano senyoret que faig, és important ser ordenat i fins i tot meticulós".

6. "Quan vaig pel món sempre explico que sóc català. Al Japó, que hi vaig cada any, al final dels concerts em treuen senyeres. Són molt conscients que sóc català, perquè jo també ho he emfasitzat."

7. "Sóc sobiranista, no em fa vergonya dir-ho. Voldria una catalunya independent. Amb una magnífica relació amb l'estat espanyol... però crec que tenim el dret a ser independents. La prova és que en els últims anys les enquestes diuen que més del 50% dels catalans pensen com jo. No sóc una 'rara avis'. Fa trenta anys potser sí, però ara ja no".

8. "Hi ha dos llocs on no puc controlar les emocions: l'escenari i el camp del Barça. Fora d'aquests dos llocs, procuro contenir-me. Probablement és molt català, no es agrada exterioritzar segons què".

9. "Més important l'amor o la feina? No voldria que s'interpretés malament, perquè tinc un gran respecte i afecte per les persones amb qui he tingut una relació important, però la feina no m'ha decebut mai. Sempre ha estat un refugi extraordinari. A la feina sé, com diria Guardiola, que sóc el puto amo, tinc clar el que haig de fer".

10. "L'artista és egoista per naturalesa. Hi ha un punt en tots els artistes de megalomania, d'egocentrisme, de narcisisme, i això no ajuda la convivència en parella."

stats