TELEVISIÓ

'Westworld' aspira a rellevar 'Joc de trons'

La HBO estrena als EUA diumenge aquesta ficció, que té Anthony Hopkins al repartiment

La cadena nord-americana HBO estrena aquest diumenge la sèrie Westworld, una producció que tant per les crítiques que ha rebut fins ara com pels recursos i repartiment amb els quals ha sigut produïda s’ha presentat davant l’audiència com la possible successora de Joc de trons. Després de sis temporades en antena, les històries de George R.R. Martin sembla que podrien trobar una certa rivalitat dins de la mateixa cadena amb aquesta nova ficció, que com la primera també és una adaptació. En aquest cas, però, l’origen és una pel·lícula homònima que va signar Michael Crichton l’any 1973.

La sèrie, com passava al film, transcorre en un parc d’atraccions en què una sèrie de robots es dediquen a distreure els visitants enmig d’un decorat artificial que simula el Far West. Aquestes màquines fan realitat els desitjos d’entreteniment dels humans integrant-se en les seves fantasies més fosques fins que arriba un moment que prenen vida pròpia. Llavors, els bons moments s’acaben de cop, els robots es rebel·len i comença la trama de la sèrie.

Amb aquest punt de partida tot queda molt obert perquè la HBO tingui molt de marge per fer créixer la ficció al seu gust. De fet, ja s’ha publicat que un dels seus objectius és fer ni més ni menys que cinc temporades de la ficció. Temps suficient perquè aquest escàs punt de partida argumental que ara coneixem es vegi desbordat. De fet, tal com va explicar l’actor James Marsden a la web EW, el plantejament de la sèrie és tan a llarg termini que els dos showrunners de la ficció tenen en ment escriure-la amb vista a un esquema de sis anys. “Quan l’últim episodi s’emeti i tinguem el nostre final de la sèrie, d’aquí cinc o sis anys, sabrem com acabarà la primera temporada, així és com treballen”, va dir l’actor, un dels caps de cartell de la producció.

Des d’aquest punt de vista, tot apunta que la sèrie ha sigut adquirida per la cadena com una aposta forta per a aquesta temporada però també mirant molt més enllà, per quan la fantasia medieval de David Benioff i D.B. Weiss arribi al final, cosa que es preveu que passi d’aquí dues temporades i després que la narració de la sèrie ja s’hagi avançat als llibres publicats per R.R. Martin, que aquest estiu li preguntava intrigat a Stephen King com s’ho fa per escriure tan de pressa en una conversa televisiva que va provocar moltes rialles entre els més seriòfils. De fet, des del 2011, Martin està escrivint Vents d’hivern, sisena novel·la de la saga literària a partir de la qual es fa Joc de trons.

Però deixant aquestes especulacions de banda, la sèrie té altres arguments de pes per haver sigut aplaudida pels escollits que ja n’han pogut veure algun capítol. Alguns d’aquests són els membres del repartiment, en el qual destaca el veterà Anthony Hopkins. El coprotagonista d’ El silenci dels anyells jugarà un paper predominant almenys en els primers deu capítols d’aquest western de ciència-ficció, en què donarà vida al Dr. Robert Ford, director del parc i cap dels robots fins al moment del seu despertar. Completen el repartiment Ed Harris - El show de Truman - , James Marsden -Saga de X-Men -, Evan Rachel Wood - True blood - i Rodrigo Santoro - 300: El origen de un imperio -. Un dels papers més destacats serà el de Wood, que interpretarà Dolores Abernathy, una noia que descobreix que la seva vida ha sigut una mentida predissenyada. Marsden serà un pistoler anomenat Teddy Flood acabat d’arribar i que està enamorat d’ella.

Al darrere de la sèrie hi ha el segell de la HBO però també la potència de Jonathan Nolan i de Lisa Joy, amb guions aplaudits a les espatlles. “Volem anar a tota màquina [...] per ficar-nos de ple en el següent capítol de la història de la humanitat, en què deixem de ser els protagonistes i les nostres creacions comencen a assumir aquest paper”, ha explicat Nolan sobre aquesta ficció. Aquest atrevit plantejament, anys de retards en la producció, canvis en el repartiment i modificacions en la història, deixen entreveure que, agradi més o menys que Joc de trons, Westworld no passarà inadvertida.