LES CONSEQÜÈNCIES DE LA FUSIÓ
Mèdia 16/12/2011

Els anunciants temen que la publicitat es dispari de preu

àlex Gutiérrez M.
2 min

L'absorció de La Sexta per part d'Antena 3 suposa l'estocada final al mapa audiovisual dissenyat per Zapatero a l'inici del seu mandat. El president espanyol va apostar per multiplicar i fragmentar l'oferta, però la incontestabilitat del mercat ha esberlat aquests plans: la situació ha desembocat en un duopoli en què Silvio Berlusconi (Telecinco-Cuatro) i José Manuel Lara (Antena 3-La Sexta) controlaran el 85,4% de la publicitat televisiva. El 2007 el percentatge era del 51,9%.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els anunciants creuen que els dos gegants aprofitaran la seva posició dominant per incidir en els preus de la publicitat. "Encara estem cicatritzant les ferides de l'abrupta eliminació de la publicitat a RTVE fa dos anys. Allò va crear tensions enormes, sobretot en el preu de l'audiència", explica Philipp Fürst, director general de Zenith Media Barcelona. "Que hi hagi menys competidors no beneficia els consumidors". Un parer similar manté José Ángel Abacens, president de l'Associació Empresarial de Publicitat. "Les cadenes es posaran d'acord en els preus i es liquidarà el mercat competitiu". Fonts d'Havas Media explicaven a aquest diari que "s'arrengleren del tot" amb l'opinió crítica expressada per l'Associació Espanyola d'Anunciants.

El diari El Mundo , propietari de la cadena Veo7, qualificava ahir en el seu editorial d'"absurd i injust" el mapa audiovisual resultant, ja que les cadenes petites de la TDT queden relegades a barallar-se per un 5% del pastís publicitari.

Entre les opinions a favor de la fusió destaca la del rival, Telecinco, que ha afirmat que arriba "la fi d'un cicle de distorsió del mercat que, tot i les nombroses advertències en contra, va començar el 2004 un augment d'operadors desproporcionat per a la mida del sector audiovisual espanyol".

La fusió ha de rebre encara el vistiplau de la Comissió Nacional de la Competència, que tindrà un mes per elaborar un veredicte. Fonts de la CNC expliquen que l'organisme avalua les situacions en què s'aconsegueix una quota superior al 30%, com seria el cas. El procés recorda el de Cuatro i Telecinco, que van rebre l'aval condicionat a un pla de compromisos (que la cadena no va presentar a temps, cosa que li ha comportat una multa de 3,6 milions).

L'altre condicionant -que l'operació supera, però pels pèls- passa per no acumular més d'un 27% d'audiència entre tots els canals implicats, segons determina la llei espanyola de l'audiovisual. Les diferents ofertes del grup van sumar el 25,7% al novembre. La llei aclareix que, un cop aprovada la fusió, no hi ha cap problema si posteriorment se supera aquest límit.

stats