Publicitat
Publicitat

PAREU MÀQUINES

I ara, a més de fractura social, també fractura mental

Un reportatge d''El País' relaciona tensió política catalana i psicopaties

El malvat independentisme no només fractura la societat –'Calladito estás más guapo'– sinó que a sobre és factor de psicopatia. Ho afirma 'El País' amb el tema "La tensió política també malmet la salut mental dels catalans". Al text, però, molts elements rebaixen aquest alarmista titular. Ja no es parla "dels catalans" sinó "d'alguns catalans". I, quan un intenta trobar un sol número que permeti dimensionar l'assumpte, no el troba. Al contrari: "Encara és d'hora, diuen els experts, per disposar de dades objectives sobre un potencial increment del consum de psicofàrmacs o un repunt de les visites a consultes de salut mental". Aleshores? L'article afegeix: "S'ha registrat un augment de trastorns d'estrès agut o sensacions d'angoixa i ansietat que, si no es tracten, poden derivar en una patologia". Però no se'ns explica de quin augment parlem (ni quin organisme acredita el presumpte increment).

No pretenc minimitzar res. Segur que un assumpte que monopolitza l'esfera pública, com el que ens ocupa, té una afectació en l'ànim col·lectiu. Com la devia tenir la crisi econòmica en els seus anys més durs o, fa només un parell de mesos, l'atemptat que va patir Barcelona. Només reclamo que en un assumpte tan delicat com la salut mental s'extremi el rigor, sobretot a l'hora de titular (a dins hi ha fonts mèdiques identificades i rellevants) o d'usar l'assumpte com a arma llancívola política.

L'article acaba amb un consell: "Deixar de veure les imatges de les càrregues en televisió (...) són les millors medecines, asseguren els metges". Jo n'hi afegiria un altre: que determinats mitjans deixin de dir que aquestes càrregues no van existir o brandin una imatge manipulada de les xarxes socials per negar l'evidència de l'excés. Això desestressaria molt. En tot cas, celebro que 'El País' tingui aquesta genuïna preocupació per la salut mental dels catalans. Tant de bo haguessin aplicat el mateix zel per la salut traumatològica.

Postveritat

Etiquetes

Més continguts de

Postveritat
PUBLICITAT
PUBLICITAT