PAREU MÀQUINES

Una bandera preconstitucional a la portada de 'La Razón'

El diari li cedeix un espai generós al net del dictador Francisco Franco

La caverna té una posició ben incongruent, respecte a Franco i la seva exhumació. Amb la mà dreta, diuen que el franquisme ja és història superada i que quines ganes de remenar el passat. I amb l'altra mà, la dreta bis, dediquen hores i hores a parlar-ne. Si la memòria històrica realment no és important, que abandonin el drama de la mudança forçosa dels ossos dictatorials: tant de bo es preocupessin igual per la resta de desnonaments, els de les persones que encara conserven carn, múscul, humanitat i desesperança, sobre l'esquelet.

"El 64% dels que votaran el 10-N és postfranquista", diu el titular de portada de La Razón. I explica que la majoria del cens electoral no havia nascut o tenia menys de 15 anys el 1975. Com volent dir que això ja no interessa: circulin, circulin. Però resulta que la foto de la primera pàgina la cedeixen – por la gracia de Dios– a Francis Franco, el net del colpista reconvertit en estrella mediàtica, amb l'ajut inestimable de les televisions espanyoles. Ja trigues, Vasile, de fer-lo saltar d'un helicòpter, com La Pantoja. Al diari de Planeta hi apareix en una imatge doble, doblegant una bandera de les anomenades preconstitucionals, amb l'aguilot, el jou, les fletxes i tota la pesca. Dubto molt que a la família de Hitler se li donés gaire aire mediàtic, però estic segur que no se'ls cediria una portada perquè exhibissin les seves esvàstiques. A l'editorial, es defineix a Franco com a "anterior cap d'estat" i "cabdill per antonomàsia". Ahà.

L'esquerra s'apunta aquest dijous una victòria moral. Però corre el perill de quedar-se en l'anècdota. A mi, per exemple, els ossos de Franco m'importen regular. En canvi, les cendres del franquisme que encara taquen de sutge moltes institucions de l'estat –pendents de netejar des de fa quatre dècades– em preocupen molt més.

Més continguts de