CANVIS LEGISLATIUS
Mèdia 16/03/2011

Els blocs electorals desembarquen a les televisions privades

Els blocs electorals són una de les pedres més grosses al fetge dels periodistes. Però malgrat les protestes dels professionals, no només no han desaparegut, sinó que ara arriben a les televisions privades.

à.g.m / A.c.r.
2 min
El Senat va aprovar el 19 de gener la modificació de la llei electoral amb caràcter urgent perquè ja fos vigent a les municipals del maig.

Barcelona.Les pròximes eleccions municipals seran les primeres en què estarà vigent la modificació de la llei electoral espanyola, aprovada a finals del gener. Entre els seus preceptes destaca l'obligatorietat d'assumir els anomenats blocs electorals, és a dir, que en els informatius -mentre duri la campanya- les notícies han d'estar ordenades segons la representativitat (nombre de regidors, en aquest cas), i han de tenir una durada proporcional al pes de cada partit.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Totes les associacions de mitjans i professionals entenen que això fractura el criteri periodístic, ja que pot obligar, per exemple, a emetre primer una rèplica i després la notícia que ha generat la reacció. I si s'aplica en un sentit estricte, els partits minoritaris queden reduïts només a presències simbòliques, amb notícies de pocs segons.

Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya fa anys que es pressiona per eradicar els blocs. "Això, fins ara, era una guerra de les públiques, però ara estem tots en el mateix carro, així que les privades ens ajudaran a fer força. Potser sabran fer-se escoltar", explica a l'ARA Sílvia Heras, presidenta de la Comissió dels Mitjans Públics del Col·legi.

La via del Constitucional

La llei fixa que la informació electoral ha de respectar "els principis de pluralisme polític i social, així com la igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa" i especifica que les televisions privades també hauran d'acatar-los "en els debats i entrevistes electorals, així com en la informació relativa a la campanya".

L'advocat especialitzat en dret a la informació Carles Viñas creu que les privades buscaran maneres de no haver de complir els blocs. "Plantejar la inconstitucionalitat de la llei seria una via, perquè pot estar en contradicció amb el dret fonamental a la lliure expressió. Tenint en compte que això dels blocs és font de conflicte, i un cop el Suprem s'hi ha pronunciat a favor, seria bo que el TC acabés de posar llum sobre el tema".

Les cadenes, però, encara no han dit l'última paraula. Jordi Orozco, gerent de 8tv, assegura: "La llei no ens agrada, però si ens hi obliguen, la complirem". De totes maneres, apunta que estan a l'espera del posicionament d'Uteca, i que "si troba una via de sortida" que el CAC consideri vàlida, s'hi afegiran.

stats