Mèdia 23/01/2020

El capità Picard torna a comandar ‘Star Trek’

Amazon estrena la nova aventura de la saga galàctica, la vuitena de la franquícia

Alejandra Palés
3 min

BarcelonaHan passat dues dècades des de l’últim cop que el va interpretar, però Sir Patrick Stewart segueix mantenint la prestància que va convertir el capità Jean-Luc Picard en un dels personatges més estimats de la saga Star Trek. L’actor britànic es torna a posar l’uniforme galàctic per protagonitzar Star Trek: Picard, la nova entrega de la saga, que s’estrena aquest divendres a Amazon. Una nova sèrie que, segons l’actor, s’allunya de la seva predecessora, Star Trek: La nova generació (1987-1994), en què l’actor britànic va donar vida a Picard durant set temporades. "El que intentem explicar és important. El món de Star Trek: La nova generació ja no existeix. És diferent. Res és segur", assegura Stewart a Variety.

La nova entrega de Star Trek, que consta d'una primera temporada de 10 episodis, s’ambienta en l’any 2399 i arrenca amb Picard retirat a unes vinyes franceses, un escenari molt allunyat dels viatges intergalàctics. El capità ha abandonat la seva carrera i viu assetjat pels records de la mort de l’androide Data (Brent Spiner), que tenia lloc a la pel·lícula Star Trek: Nemesis, i la crisi de refugiats provocada per la destrucció del planeta Romulus. Tot i les seves reticències a tornar a la seva vida anterior, l’aparició d’una noia necessitada d’ajuda, la Dahj, interpretada per Isa Briones, una nouvinguda a la saga, l’obligarà a recuperar l’uniforme.

Un mirall del món actual

La jove Dahj (Isa Briones) demana ajuda a Picard

Aconseguir que Stewart tornés a Star Trek, després d’haver sigut Picard en una de les sèries més populars de la saga i en quatre pel·lícules, no ha sigut fàcil. Durant anys va rebre moltes ofertes per reprendre el personatge, però sempre les va rebutjar, i assegura que quan es va reunir amb els productors i guionistes de Star Trek: Picard –Alex Kurztman, Michael Chabon i Akiva Goldsman– ho va fer només per educació. "Els vaig explicar els elements de La nova generació que jo creia que eren propis de La nova generació i per què no volia tornar a tractar-los", explica a Variety. "Però ells en parlaven d’una manera molt interessant. I durant molta estona", assegura Stewart, que confessa que després d’una primera negativa va acabar cedint.

La ciència-ficció ha servit històricament per explicar metafòricament el món real on viuen els espectadors o els lectors, i el cas de Star Trek: Picard, plena de referències directes i indirectes al moment polític actual, no n’és una excepció. "En certa manera, el món de La nova generació era molt perfecte i estava molt protegit", explica Stewart. "Era l'Enterprise, un món segur de respecte i comunicació i, a vegades, divertit”, recorda l’actor. En canvi, la nova entrega entra de ple en l’individualisme i les noves tendències aïllacionistes de la Federació, una unió de planetes que comparteixen valors democràtics. "La nova sèrie soc jo responent al món del Brexit i de Trump", assegura el britànic, també conegut per haver interpretat el Professor X d'una altra famosa franquícia, The X Men. Per a Alex Kurtzman, tant per a l'univers que presenta la sèrie com per al món real, "necessitem un líder com Picard, que sigui reflexiu, que no actuï impulsivament, que consideri les repercussions de les seves reaccions no només per a la seva generació si no també per a les futures”.

La nova sèrie no només tracta temes polítics sinó també socials, com assenyala l'actriu Michelle Hurd, una altra de les noves cares de la saga. "Parlem del segle XXIV, però són coses que passen literalment ara: la discriminació, la segregació, la immigració i les baralles per qui pot tenir o viure en una determinada terra", explica Hurd, que dona vida a una exoficial d’intel·ligència de la flota estel·lar que batalla contra una addicció. Juntament amb Hurd també s'incorpora a la franquícia Alison Pill, coneguda per haver interpretat la becària Maggie a The Newsroom, que dona vida a Agnes Jurati, una científica de l’Institut Daystrom coneguda per la seva feina amb androides sintètics, com ara el difunt Data, que s’unirà a Picard en la seva nova aventura.

Un univers en expansió

Com en el cas de La guerra de les galàxies, les possibilitats de Star Trek són infinites. La llista de futurs projectes relacionats amb el món creat per Gene Roddenberry és llarga i inclou des de pel·lícules fins a dibuixos animats i sèries. La majoria estan encapçalats per Alex Kurtzman, que el 2018 va signar un acord 25 milions de dòlars amb la CBS –que emet Picard als EUA- per expandir la franquícia a la televisió. Una de les primeres propostes que arribarà serà la sèrie d'animació per a adults Lower decks, basada en un dels episodis més famosos de La nova generació. El capítol mostrava el dia a dia de quatre oficials subalterns de l'Enterprise, uns personatges als quals normalment no es parava gaire atenció.

stats