XARXES
Mèdia 06/07/2012

El català guanya un nou espai a la xarxa amb Twitter

Tothom pot tenir Twitter en català des d'avui. La xarxa s'ha traduït gràcies a usuaris voluntaris. Mentre el català topa amb obstacles en àmbits com l'ensenyament, internet s'obre a poc a poc a l'idioma.

Joan Callarissa
1 min
El català guanya un nou espai a la xarxa amb Twitter

BARCELONA.El català fa avui un pas més a la xarxa. Si cap contratemps ho ha impedit aquesta matinada, Twitter ja incorpora el català al seu apartat Configuració perquè tothom el pugui predeterminar.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Després del procés de traducció participativa, que es va engegar fa dos anys i mig gràcies a una campanya popular a internet, la xarxa de microblòguing per fi comença a parlar català. De fet, ja fa un mes que ho va fer, quan els usuaris que s'havien inscrit per traduir-la van començar a veure la interfície en català per millorar-ne els defectes.

L'avenç confirma les dades del mapa que el novembre del 2011 van publicar els nord-americans Eric Fischless i Eric McCandless. L'estudi assegurava que el català és l'única llengua sense estat que s'utilitza a Twitter en primera posició dins del seu domini lingüístic.

'Tuits' o 'piulades'?

Durant aquests dies ja s'han vist algunes traduccions de termes de la xarxa al català. Mentre que les mentions han esdevingut esments , entre tuit i piulada l'empresa ha escollit el primer. Allà on hi havia busca amigos en català hi ha troba amics . Dins del cercador de la versió castellana hi diu: busca usuario i, en canvi, en català hi diu escriu un nom .

Twitter, però, deixa pendent la versió catalana del seu sistema operatiu per a iPhone i per a Android. Tampoc apareixerà en català la web mòbil, una qüestió problemàtica en una xarxa tan consultada des dels smartphones .

stats