Mèdia 10/12/2012

"Els catalans som gent seriosa i honesta, però tenim por": Ferran Adrià a 'El convidat', en 10 frases

En l'últim capítol de la temporada del programa, s'han invertit els papers i ha estat l'entrevistat qui ha passat dos dies a casa d'Albert Om

Ara
2 min
Ferran Adrià i Albert Om, a la cuina del periodista / TV3

BarcelonaLa segona temporada del programa 'El convidat', a TV3, s'ha tancat aquest dilluns amb un capítol diferent: aquesta vegada, ha estat Albert Om el que ha rebut a casa seva l'entrevistat, que ha estat el cuiner Ferran Adrià. Mesos després de tancar El Bulli amb 50 anys acabats de fer, el xef més famós de Catalunya ha reflexionat sobre la seva trajectòria i sobre el país. Us resumim la conversa en 10 fragments.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

1. "En el món professional, jo que sóc Santa Eulàlia, el màxim que podia somiar era ser un bon cuiner, i he aconseguit mil vegades el que somiava".

2. "No et deixen ser a dalt, pregunta-l'hi a Guardiola. T'hi deixen ser un temps, m'han deixat ser-hi 15 anys. És com si haguessim guanyat 15 Champions seguides. I quan em vaig trobar una portada que deia "Ferran Adrià enverina", tu imagina't, és com si tu et trobessis al diari: 'Albert Om fa un progarma i et quedes cec'. I va ser quan vaig vaure que havíem de fer un canvi".

3. "Quan et diuen que ets el Dalí de la cuina i coses així, és molt important la família i els amics. Si ells m'ho diguessin, seria perillós, però cap d'ells ho fa, al contrari, i no tinc l'oportunitat de creure-m'ho".

4. "Admeto que tinc una mica de mal geni amb la gent amb qui treballo. Però si cridava, cridava només als caps. I reconec que és un defecte que tinc i és una cosa que sempre intentava anar millorant".

5. "Jo vaig pel món i em fan moltes entrevistes i fora d'aquí ningú em parla de la crisi. Als Estats Units, van tenir el cas de Lehman Brothers i el van solucionar ràpid, i cap endavant. I, de la Xina, ja no te'n dic res".

6. "Jo sóc dels que pensen que hem de fer servir Barcelona per donar a conèixer Catalunya. Barcelona és una marca increïble. Tu vas pel món i dius 'Barcelona' i 'Barça' i tens obertes quasi totes les portes".

7. "Al Barça a vegades s'han emprenyat amb mi perquè dic que no havien d'haver posat Qatar Foundation a la samarreta. Haurien de portar 'Catalunya', i si hagués costat 50 milions d'euros haurien estat els diners més ben invertits del món. Per què no ho hem fet? Perquè no som valents. Però no pot ser que [els jugadors del Barça] portin al pit el nom d'un país i que no sigui el nostre".

8. "Estudis? Steve Jobs tampoc els va acabar, ni Bill Gates tampoc. És un debat interessant. En la meva professió no hi ha universitat, però si jo hagués anat a una gran escola de cuina, segurament no hauria fet el que he fet. (...) Si vas a un lloc on t'ensenyen el que has de fer, no et preguntes el perquè de les coses".

9. "Jo pago molts impostos, molts, i tots aquí. Trobo indecent tenir un compte fora".

10. "A Catalunya molta gent no te xofer perquè queda malament. Estem massa pendents del que diran, som la repera, tenim un gran complex. (...) Jo quan vaig pel món explico dels catalans que som gent seriosa i honesta. El defecte que tenim és que tenim por, no volem córrer riscos".

stats