Televisió
Mèdia 03/05/2012

Els catalans que viuen a l'estranger reclamen que es recuperi el senyal de TV3 al món

La Federació Internacional d'Entitats Catalanes vol que els pressupostos de la Generalitat incloguin una partida que ho permeti. El senyal es va tallar dimarts

Acn
2 min

BarcelonaLa Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC) ha reclamat que els pressupostos de la Generalitat de l'any que ve incloguin una partida econòmica que permeti recuperar "al més aviat possible" el senyal de TV3 arreu del món, que no es troba disponible des d'aquest dimarts a la nit. La Federació ha destacat que amb les emissions de TV3CAT, disponibles des del 1996, "es posava el català al mateix nivell que qualsevol de les altres llengües més parlades del món", fet que produïa "una normalització internacional i una raó suplementària per continuar insistint en la necessària oficialització de la llengua catalana a les institucions europees".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

TV3 per satèl·lit es rebia a Amèrica, Europa i alguns països del nord d'Àfrica. Des de l'1 de maig, però, ja no es pot rebre per satèl·lit ni tampoc per cable, ja que el senyal no està disponible. Ara, l'única emissió assegurada de TV3 al món és la que ofereix internet. "Al llarg d'aquests 16 anys havia aconseguit una audiència significativa a Europa i Amèrica entre els residents catalans a l'exterior i entre totes les persones interessades en la llengua i la cultura catalanes arreu del món", lamenta la FIEC.

L'entitat ha criticat aquest dimecres el tancament de les emissions de TV3 per satèl·lit, que "per a moltes famílies catalanes residents a l'exterior esdevenia un fantàstic aliat per a la continuïtat de la llengua" i constituïa "una forma clara de presentar la realitat de la llengua catalana com a instrument de cultura i de comunicació".

Segons remarca la FIEC, la decisió d'acabar amb les emissions s'ha adoptat per estalviar 830.000 euros l'any, el preu del lloguer del senyal satèl·lit. Tot i així, cap operador per cable europeu o americà ha optat encara per redifondre el senyal que els arriba per internet, ja que segons la federació "tots els operadors de cable arreu del món consideren que o bé el senyal que reben via internet no és prou estable o bé la tecnologia necessària per transformar el senyal internet que difon TV3 en senyal cable és massa cara".

"S'ha fet tot el possible per explicar l'error que representa tallar el senyal"

"Des de les comunitats catalanes de l'exterior s'ha fet tot el possible per a explicar l'error que representava tallar el senyal satèl.lit de TV3 sense deixar cap alternativa viable", manifesta la FIEC, que destaca que la mobilització ciutadana ha recollit més de 38.000 signatures. A més, remarca que la proposta de resolució presentada per ERC en la qual s'instava el Parlament a rebutjar o ajornar la decisió de tancar definitivament el senyal de TV3CAT va ser rebutjada amb els vots de CiU i PP.

La FIEC i Catalansalmon van presentar també una queixa al Síndic de Greuges per un incompliment de la llei 18/1996, de relacions amb les comunitats catalanes de l'exterior, que garanteix l'accés en condicions d'igualtat amb la resta de la població a les emissions de TV3. La queixa, segons les informacions rebudes des del Síndic, segueix el seu curs. A títol individual alguns catalans residents a diversos llocs del món també han presentat queixes al Síndic.

stats