CONFLICTE AMB LA LLIGA
Mèdia 25/01/2012

El govern central vol que les ràdios entrin gratis al futbol

L'executiu espanyol farà "els canvis legals" que calguin perquè les ràdios tornin a retransmetre els partits de futbol des del camp. La majoria no trepitgen la gespa des que se'ls va exigir pagar un cànon.

Natalia Araguás
3 min
Un periodista retransmet des del camp un partit de futbol de la Copa del Rei: des de l'inici de la temporada, la majoria d'emissores no han pogut accedir als camps.

BARCELONA.L'executiu espanyol està disposat a canviar la llei perquè la ràdio esportiva pugui accedir als camps de futbol sense pagar, com ho feia abans que comencés el conflicte amb la Lliga de Futbol Professional (LFP). Així ho va anunciar ahir la vicepresidenta i portaveu del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría. Des de l'inici de temporada, la majoria de les emissores no poden entrar al terreny de joc en negar-se a abonar el cànon que els exigeix la Lliga, que ha cedit els drets dels partits a Mediapro. Catalunya Ràdio ha estat des d'un principi l'excepció, en estar inclosa a l'acord que va subscriure TV3 amb la LFP. RAC1 també va arribar a una entesa amb la Lliga el desembre passat i des d'aleshores pot trepitjar els camps.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Santamaría va explicar que es faran els "canvis legals" convenients perquè les emissores retransmetin "lliurement, com ho estaven fent, cobrint únicament les despeses que puguin generar". També es va posar "a disposició" de les ràdios i dels representants de la Lliga per "trobar, entre tots, el punt d'equilibri". Segons va exposar, la voluntat fonamental és "donar una solució" al contenciós entre el futbol i la ràdio.

D'aquesta manera, el PP dóna compliment a un vell compromís, que arrossegava ja abans de governar. L'octubre passat, el vicesecretari de comunicació del partit, Esteban González Pons, va avançar que si guanyava les eleccions introduiria els canvis legislatius que calguessin per protegir els interessos de les emissores de ràdio, que han fet un lobi sota el paraigua de l'AERC (Associació Espanyola de Ràdio Comercial). En 60 anys cap emissora ha pagat res per entrar a un estadi, va dir Pons com a principal argument. "Si es paga per retransmetre el futbol avui per la ràdio, demà només la ràdio que més pagui farà el futbol", va reblar.

No va ser aquest l'únic canvi relatiu als mitjans que va anunciar ahir Sáenz de Santamaría davant la Comissió Constitucional del Congrés. En nom de l'austeritat, el govern espanyol no crearà el Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals, que preveu la llei general audiovisual i que encara no s'havia posat en marxa.

"Ni és convenient ni és necessari", va valorar la vicepresidenta, que creu que les funcions de protecció de l'espectador que hauria de dur a terme poden ser "perfectament assumides per altres organismes reguladors que ja existeixen". Segons els seus càlculs, no crear el consell de l'audiovisual suposarà per a l'Estat un estalvi de 6,5 milions d'euros. Aquest pot ser el primer de més organismes reguladors suprimits, va admetre la número dos del PP.

Auditoria a RTVE

Sáenz de Santamaría va explicar també que avui es reunirà amb el consell d'administració de RTVE per analitzar com s'aplica "l'ajust pressupostari" que el govern espanyol va aprovar el 30 de desembre i que implica una "reducció de 200 milions d'euros en l'aportació de l'Estat". La vicepresidenta va advertir: "El model de RTVE s'ha de revisar en funció del que volem i el que ens podem permetre". Per ella, és "un bon moment" per incrementar "l'eficiència en la gestió de la ràdio i la televisió públiques".

En aquest sentit, el govern del PP durà a terme una "auditoria completa dels comptes" de RTVE per determinar els àmbits on es pot incidir. Segons Sáenz de Santamaría, s'analitzarà "amb profunditat l'ús dels recursos públics" i s'impulsarà la reducció dels costos d'explotació de la corporació pública. La intenció és fer una "anàlisi comparativa del funcionament del sector audiovisual" i "determinar els àmbits en què és possible una eficiència més gran" a RTVE.

stats