Sánchez truca a Torra i estem pendents del Suprem per Junqueras i Torra: les claus del dia, amb Antoni Bassas (09/01/2020)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

Dijous, 9 de gener del 2020. Tindrem un dia com el d’ahir, però entre aquesta nit i demà al matí arribarà una tongada de pluges que pot ser destacable en un bon grapat de comarques centrals. Demà farà falta el paraigua i nevarà fins als 1.000 metres, però el cap de setmana tornarà a ser assolellat.

1. Avui estem pendents de: 1) La trucada de Pedro Sánchez –ja com a president, perquè ahir va prometre el càrrec– a Quim Torra. A Política expliquem que el president Torra li dirà al seu homòleg espanyol que està disposat a seure a la taula de negociació que han pactat el PSOE i Esquerra, però que abans vol seure amb Sánchez a soles.

Torra condiciona la taula de negociació entre governs a fer primer una reunió amb Sánchez

2. I estem també pendents del Tribunal Suprem, que s’ha de pronunciar avui o demà sobre la immunitat de Junqueras (i, per tant, si li dona permís per anar a Estrasburg dilluns que ve) i també ha de contestar el recurs del president Torra perquè no s’executi la inhabilitació que va decidir la Junta Electoral Central.

Per cert, sobre si el Suprem deixa anar Junqueras a Estrasburg, la consellera portaveu Meritxell Budó va declarar ahir que “si hi ha un altre mecanisme que possibiliti el fet que el vicepresident Junqueras pugui assistir com a eurodiputat al Parlament Europeu, aquest govern està preparat, per indicació del president Torra, i serà diligent per fer-ho possible”.

A la conselleria de Justícia, en mans d’Esquerra, i sobre qui recauria la responsabilitat d’aquest permís especial, van dir que no sabien res del que va dir Budó i més aviat s’ho van prendre malament.

L'espontaneïtat partidista de la majoria de la JEC

3. I pel que fa a la governabilitat a Espanya, la composició del nou consell de ministres encara trigarà i, per tant, demà encara no es podrà reunir. ¿I el suport als pressupostos també l'han pactat el PSOE i Esquerra? El vicepresident Pere Aragonès remarcava que no: “No forma part de l’acord i en tot cas nosaltres serem el màxim d’exigents quan arribi aquesta qüestió. També ho serem respecte a quin ha de ser el contingut dels pressupostos generals de l’Estat”

4. En plana Internacional, sembla que els Estats Units i l'Iran han optat per rebaixar la tensió després de l’atac amb míssils, però sense víctimes de l'Iran contra dues bases militars a l'Iraq. Donald Trump va parlar ahir d’imposar més sancions i Ali Khamenei va demanar d’acabar amb la “presència corrupta dels Estats Units a la regió”.

5. Ahir era el primer dia amb escoles des de l’entrada en vigor de les restriccions de trànsit mediambientals a Barcelona. El resultat l’expliquem a la plana de Societat: la baixada del trànsit no va arribar al 2’5% perquè la majoria de conductors afectats continuen fent anar els cotxes vells fins a l’abril, en què començaran a rebre multes.

Els conductors ignoren la zona de baixes emissions

6. A Esports, el Barça juga avui contra l’Atlètic de Madrid, a les 8 del vespre, la segona semifinal de la Supercopa. Ahir el Madrid va guanyar el València per 3 a 1. I avui s’ha de fer públic el fitxatge de Raúl de Tomás per l’Espanyol, davanter madrileny que ve del Benfica, on no ha fet gaire sort.