Johnson guanya, el Regne Unit se'n va, i rectifiquen i torna la T-10 (però de 8 viatges): les claus del dia, amb Antoni Bassas (13/12/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

Divendres, 13 de desembre de 2019. Molta atenció al vent, avui. Durant el matí i migdia és quan s'espera que bufi més fort, amb ratxes que poden superar els 100 km/h en diverses comarques centrals i de Tarragona. Els cops forts de vent no només afectaran els indrets on és habitual, sinó també sectors de Ponent, del Penedès i de la vall del Llobregat. El vent afluixarà a partir del vespre i sobretot de cara a demà.

Pel que fa a temperatures, a les 6 del matí a Tortosa ja s'ha arribat a 20 graus, la temperatura més alta del mes fins ara. El ponent farà que avui l'ambient sigui clarament més càlid que ahir, i en menor mesura això també es notarà el cap de setmana. Dissabte i diumenge ja no nevarà al Pirineu i els núvols seran cada cop més escassos.

1. El Regne Unit abandonarà la Unió Europea, perquè Boris Johnson ha aconseguit la victòria per una confortable majoria absoluta a les eleccions britàniques: “Vull agrair a la gent d’aquest país que hagi sortit a votar en aquestes eleccions. No ho volíem dir però crec que s’han convertit en unes eleccions històriques. Això ens dona ara, a aquest nou govern, l’oportunitat de respectar la voluntat democràtica dels britànics, de canviar aquest país a millor i de deixar anar el potencial de tota la gent d’aquest país. I això és el que farem ara”.

Tres anys i mig després del terratrèmol Brexit, el terratrèmol Johnson sacseja el paisatge polític del Regne Unit

Johnson diu que el Brexit es pot aconseguir en 11 mesos. El laborista Jeremy Corbyn s’ha enfonsat i plegarà. A Escòcia, gran victòria dels independentistes, i Nicola Sturgeon ha dit aquesta nit que lluitarà per aconseguir un segon referèndum d’independència per a Escòcia: “Tinc el mandat d’oferir aquesta opció i, per suposat, depèn de la gent d’Escòcia quina opció trien. Boris Johnson no té cap dret de treure Escòcia per la força de la UE, i tampoc té cap dret de bloquejar als escocesos de triar ells mateixos el seu futur”.  

Tenim crònica de Quim Aranda i anàlisi de Carme Colomina.

2. I ara, atenció: segur que recordeu la polèmica perquè van anunciar un adeu a la T-10. Doncs s’ho han repensat i han rectificat. L’Autoritat Metropolitana del Transport ha anunciat la creació de la T-Familiar. No és ben bé la T-10: de fet és una T-8 (8 viatges) i caducarà al cap d’un mes. Aquesta nova targeta –que no estarà a la venda fins al mes de març– la podran fer servir alhora dues o més persones i costarà 10 euros (ara la T-10 en costa 10,20). Caducarà 30 dies després de la primera validació. Cada viatge que es faci amb aquesta targeta sortirà per 1,25 euros (més barat que el bitllet senzill però més car que la T-Casual, que, per contra, no es pot compartir en un mateix trajecte). 

L'ATM rectifica i crea una nova targeta multipersonal, la T-Familiar, per pal·liar la desaparició de la T-10

3. En plana política, Torra ha dit que li agafarà el telèfon a Sánchez, però que si el posa a la pila de presidents autonòmics la trucada no té cap sentit i reclama bilateralitat. I el Govern i els comuns tenen gairebé tancats els pressupostos del 2020. Una proposta que inclouria, segons ha pogut saber l’ARA, un nou impost verd per a les grans elèctriques per gravar l’impacte mediambiental de l’activitat d’aquestes grans empreses energètiques. El Govern considera que l’impost està blindat davant del Tribunal Constitucional (TC), ja que s’ha basat en el que l’alt tribunal va validar l’any passat a Extremadura. 

4. L’emergència ambiental declarada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) al riu Besòs arran de l’incendi de dimecres d’una planta de reciclatge de dissolvents ha acabat a fiscalia. El fiscal coordinador de Medi Ambient de Barcelona, Antoni Pelegrín, ha obert una investigació per la contaminació generada per les restes tòxiques del foc, que ha afectat la fauna i la flora del riu Besòs, on van aparèixer exemplars de peixos morts dimecres mateix i ahir al matí en diversos punts.

La Fiscalia investiga la contaminació generada per l'incendi de la fàbrica de Montornès del Vallès

5. Com que Catalunya té un cost de vida més alt, el Govern continua amb el seu objectiu d’aplicar un salari mínim català. Ahir l’executiu va fer un pas més i va anunciar que hauria de ser de 1.239,50 euros mensuals, un 38% més que l’estatal, que des del gener passat és de 900 euros. 

6. Moviments a la Caixa. El fins ara director general de la Fundació bancària, Jaume Giró, ha plegat. Albert Martín n’explica les claus: Giró havia deixat de ser una persona de la confiança més propera de Fainé. Diverses fonts financeres han assenyalat que els últims anys, a més de cultivar una cultura presidencial, Fainé exigia entre els seus col·laboradors pròxims una lleialtat absoluta, fet que ofegava qualsevol crítica interna. 

L'adeu del lloctinent de Fainé

7. I als esports, l’Espanyol va perdre per 0-1 el partit intranscendent que quedava de l’Europa League, Josep Maria Bartomeu va assegurar que el Barça-Madrid es jugarà tot i la convocatòria del Tsunami, i Víctor Font, precandidat a la presidència del Barça, va demanar ahir un referèndum per l’Espai Barça, perquè el que projecte que els socis van autoritzar en la consulta de fa cinc anys ha canviat i s’ha encarit i Bartomeu vol que els canvis s’aprovin en una assemblea de compromissaris.

Aquest cap de setmana, demà a les 4, Reial Societat-Barça, i diumenge a les 4, Espanyol-Betis. El Madrid juga a València a les 9.

8. A Estils, Laura Saula explica set aplicacions i un consell per millorar les relacions sexuals afectades pels anys i la rutina. 

I recordeu que diumenge és la Marató de TV3. Bon cap de setmana.