Les claus del dia, per Antoni Bassas (22/01/2019)

1. S’acosta més fred, però el que es refreda encara més és la relació entre Junts per Catalunya i Esquerra. Puigdemont porta al TC la mesa del Parlament i el president Torrent per haver-li denegat el vot delegat amb un acord entre Esquerra i el PSC del 9 d’octubre. A l’entorn de Puigdemont defensen que si s’han impugnat totes les resolucions del jutge Llarena, també s’han d’impugnar tots els actes que hi donen compliment.

2. A Podem també estan distrets. Errejón ha renunciat al seu escó al Congrés, però no se’n va de Podem perquè recorda que el va fundar. Dels cinc cofundadors, a la direcció ja només hi queda Pablo Iglesias.

3. Avui continua la vaga de taxis, convertida ara ja en un pols per veure qui aguanta més, perquè tothom hi està perdent diners. La ciutadania es mira estupefacta l’ocupació de la Gran Via pels taxistes i de la Diagonal pels VTC. Diu l’Empar Moliner al seu article que "el s taxistes, no sé si volent o sense voler, us fan  ens fan    un favor. Al mateix lloc, i sense autorització. ¿Hi haurà cotxes de la policia, aquest cop? També oberts? També plens d’escopetes? Què els dirà el jutge Llarena? ¿Que també són rebels i sediciosos?"

Per cert, un que ha llepat amb les protestes dels taxistes ha estat Albert Rivera. Ahir va arribar a l’estació d’Atocha i un grup de taxistes el van increpar. Li van recordar que era ”polaco”.

4. Ha mort el nadó de Pineda de Mar tot fa pensar que víctima dels maltractaments del seu pare, que li haurien causat lesions cerebrals i trencat diversos ossos. El que sembla increïble és que el pare està en llibertat. Se suposa  que serà acusat d’homicidi imprudent.

5. L’Espanyol perd a Eibar per 3-0 en un mal partit dels de Rubi, el Barça fitxa Kevin-Prince Boateng, el Comitè d'Apel·lació dona la raó als blaugranes en el cas Chumi i el Reus sembla que se salvarà: un grup inversor americà li ha comprat el club a Joan Oliver.