Les claus del dia, per Antoni Bassas (18/07/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Comencem per tercer matí consecutiu llegint el que el periodista Carlos Enrique Bayo publica avui: el CNI va captar Es-Satty el 2014, quan era a la presó per tràfic de drogues, a canvi de no ser deportat i el va ajudar a ser imam a Ripoll. Quan hi va haver els atemptats, el CNI va negar que se l’hagués volgut captar. Es pregunta Bayo: “Per què s’entesta el CNI en ocultar aquesta relació amb Es-Satty? És per por que es destapi alguna possible vinculació amb els atemptats de Barcelona?”

-Ahir en va parlar la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera: “El govern de la Generalitat té tot el dret a demanar el que ells creguin que han de demanar. L’executiu estarà a disposició del Parlament, del Congrés de Diputats, de les Corts Generals, com no podria ser d’una altra manera. Però hi ha un altre àmbit, que és el de la justícia, que està treballant. I, per tant, deixem que la justícia treballi. Ho demano sempre, no només en aquest tema. La justícia ha de tenir la independència necessària i suficient per poder investigar qualsevol fet”.

2. Per cert, parlant de silencis, no us perdeu la crítica que Mònica Planas fa del silenci d’'Espejo Público', el matinal de Susana Griso, que ha estat mesos i mesos acusant d’adoctrinament els mestres de l’IES Palau. La crítica constata que al programa no s’ha fet ressò de l’arxivament d’una causa a la qual va destinar hores de debat i connexions.

3. El Tribunal Constitucional va anul·lar ahir la resolució del Parlament de Catalunya que reprovava el rei Felip de Borbó pel discurs del 3 d’octubre del 2017 i defensava la República. La sentència diu que el monarca és inviolable, que la cambra no té competències sobre la forma d’estat i que de la resolució se’n podrien derivar efectes jurídics. O sigui que, fet i fet, el Constitucional prohibeix al Parlament criticar el rei. Així ha reaccionat el president de la cambra, Roger Torrent: “El 80% de la població d’aquest país comparteix aquests valors republicans i no vol viure en una monarquia i, això, no canviarà per cap resolució de cap tribunal. L’error de nou és pensar que qüestions de naturalesa política es poden resoldre als tribunals”.

De fet, la sentència diu que “cap poder o institució disposa de potestat per reprovar els actes del rei”. Per això l’editorial de l’ARA es titula “El TC devalua la democràcia” i Esther Vera escriu la columna “La màquina de pensar”.

4. El president Torra va enviar ahir una carta oberta a Pedro Sánchez en què li diu que si no negocia el dret a l’autodeterminació, el president de la Generalitat és partidari de votar 'no' a la investidura. Els presos polítics de Junts per Catalunya estan per l’abstenció i Esquerra decidirà demà la seva posició. La ministra Carmen Calvo va respondre a Torra: “El poble de Catalunya té veu des de fa 40 anys que vivim en una democràcia impecable: tot el territori de l’estat espanyol, inclosa Catalunya. El dret a l’autodeterminació no existeix a cap democràcia i tampoc a la nostra. Així que això està fora completament de qualsevol acord, negociació i diàleg ni res”.

5. Una altra baixa a Ciutadans: ara plega el catedràtic Francesc de Carreras, que va apadrinar el 2006 el seu alumne Albert Rivera, disconforme amb el festeig amb la ultradreta del partit i el 'no' a investir Sánchez.

6. Dos apunts de desigualtat: el fracàs escolar s’agreuja als districtes més pobres de Barcelona: un alumne de Ciutat Vella té sis cops més risc de suspendre l’ESO que un de Sarrià i la gent amb més diners tendeix a morir més a casa que la gent més pobre, que mor en residències.

7. Brussel·les investiga Amazon: la Comissió Europea sospita que Amazon ha usat sense permís dades de clients i proveïdors per col·locar els seus propis productes a clients que sap que li poden interessar.

8. I dos noms propis per acabar: el món de les lletres plora avui l’escriptor italià Andrea Camilleri, que va morir ahir als 93 anys. Camilleri va crear el comissari Montalbano, homenatge a Vázquez Montalbán. Si voleu llegir prosa fresca, irònica, que passa a Sicília però que podria ser Catalunya o qualsevol racó mediterrani, agafeu un llibre de Camilleri.

9. I l’altre nom és el d’Ona Carbonell: ahir va guanyar una medalla de plata als Mundials de natació i ja en té 23, rècord en una nedadora.

Torna a l' Ara Bon Dia.