Les claus del dia, per Antoni Bassas (24/05/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Avui les pluges extenses duraran fins al migdia. A la tarda i i a la nit, ruixats més extensos. Demà encara s’escaparan alguna xàfecs curts a l’est i diumenge, en canvi, predominaran les clarianes.

2. L’ARA ha entrevistat Oriol Junqueras. A través d’un qüestionari que firma Esther Vera, el president d’Esquerra diu que votar-lo diumenge a les europees pot fer que ell i Puigdemont es retrobin a Brussel·les, i que és imprescindible una trobada amb Pedro Sánchez que hauria de ser o a la presó o al Suprem, però que fins ara Sánchez no ha demostrat pràcticament cap diferència amb el PP sobre el conflicte amb Catalunya.

Oriol Junqueras: "Vam poder mirar a la cara tots aquells que ens volen empresonats"

3. La mesa del Congrés hauria de decidir avui si suspèn els diputats presos. Ahir Marchena li va dir a Batet que el Suprem no ho decidirà i Batet, en un intent indissimulat de guanyar temps per no haver-ho de decidir en campanya, va demanar un informe als lletrats de la cambra baixa espanyola: “No és una decisió política, per això hem acordat sol·licitar un informe a la secretaria general de la cambra sobre els escrits presentats pels diputats de les diferents formacions polítiques”.

Girauta, de Ciutadans, ja s’enfila: “Si no se suspèn de les seves funcions aquests presos preventius, demanarem formalment la dimissió de la senyora Batet”.

La Fiscalia i el Congrés desafien el Tribunal Suprem

I Elsa Artadi i Ernest Maragall, també. Artadi diu: “Necessitem saber què faran els socialistes abans de diumenge, perquè volem saber si estan al costat de la democràcia o de la repressió”. I Maragall declara: “És la prostitució absoluta de la Constitució, representa la renúncia del poder legislatiu espanyol a exercir… El que hauria d’estar fent la cambra espanyola és defensar apassionadament els drets dels seus diputats”.

4. Mentrestant, Colau s’emociona a l’ acte central de campanya dels comuns a Barcelona: “Com a filla del Guinardó, com a dona treballadora, com a persona que ha estat… Com a persona que sap el que és no arribar a final de mes, com a persona que sap què és enfrontar-se a un tall de llum… Com això que som perquè som això. I ens podem mirar a la cara quatre anys després i ens podem reconèixer, per això us dic que faré l'impossible i que és un honor i un orgull ser la cara visible d’aquest procés col·lectiu”.

5. Després dels debats a Tarragona i Lleida, l’ ARA va celebrar ahir l'últim debat de les municipals a Girona. A partir de l’èxit de la ciutat, els candidats gironins van fer retrets a l’alcaldessa Madrenas per la seguretat, l’habitatge i el turisme.

6. Els britànics ja van començar a votar ahir a les eleccions europees, però la notícia és que avui la primera ministra, Theresa May, pot anunciar que plegarà el 10 de juny, un cop hagi passat la visita de Trump i els actes del 75è aniversari del Desembarcament de Normandia.

May pacta amb el seu partit un comiat per etapes

7. Atenció a la pàgina d’Economia: els proveïdors abandonen Huawei: Toshiba i ARM hi han trencat relacions per no quedar a la llista negra de Trump. Les borses cauen per por que continuï l’espiral de la guerra comercial.

8. No us perdeu el 'Mirades' d’avui, la fotografia de doble pàgina central del diari. L'Everest, dia, cel blau, roques, neu, i caminant sobre l’aresta 200 alpinistes fent cua per arribar al cim, en el que es considera l’embús més gran que hi ha hagut mai en l’atac final a la muntanya.

Els alpinistes han de fer cua per pujar a l'Everest a causa de la gran afluència de gent

9. I als Esports, demà a les 9, final de Copa a Sevilla, Barça-València. Bartomeu ha tornat a ratificar Valverde i avui sentirem Piqué en la roda de premsa prèvia al partit.

Torna a l' Ara Bon Dia.

Més continguts de