Mèdia 13/06/2019

Les claus del dia, per Antoni Bassas (13/06/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

3 min
Omnium-Jordi-Cuixart-declaracio-Proces_2187391408_60758143_1500x779

1. El jutge Marchena va pronunciar, després de quatre mesos i 52 sessions, la fórmula final: "Queda vist per a sentència".

Abans, els dotze acusats van pronunciar el seu al·legat final. Van defensar-se de les pitjors acusacions de la Fiscalia, com Jordi Turull: "Allà on alguns han parlat de mirades d'odi, jo els puc parlar de milers i milers d'ulls brillants de l'emoció que els produïa poder participar en aquell referèndum."

Van recordar al Tribunal la injustícia de més de 600 o 450 dies de presó preventiva i de la injustícia que pot multiplicar-se amb la sentència, com Jordi Sànchez: "Fa 2.500 anys, Sòcrates va dir: és millor patir una injustícia que cometre-la i crec que aquestes paraules són avui difícilment millorables."

Van recordar el tribunal que de la sentència en depenen els drets i llibertats de tota la societat, com Jordi Cuixart: "Sí, senyors fiscals, mobilització permanent. I també dret, dret a protestar davant tots els poders de l'Estat. I és el que fèiem el 20 de setembre de manera democràtica, pacífica. Sí, no estàvem d'acord amb una decisió, però ens limitàvem a fer el molt que pot fer un ciutadà del carrer, protestar. I és el que estàvem fent el 20 de setembre i és el que sembla que es vol posar el qüestió en aquest judici, protestar. No es pot deixar de protestar, perquè és el motor d'avançament."

I van posar el tribunal davant la responsabilitat de dictar una sentència que pot agreujar les coses, com Dolors Bassa: "La seva sentència no només determinarà l'etapa final de la meva vida, el que pugui fer a partir d'ara, sinó que pot ser el principi d'una solució per a moltes persones. Els demano que reflexionin que la seva sentència no serà només la meva llibertat sinó la Llibertat en majúscula de moltes generacions."

Ernesto Ekaizer creu que els al·legats de tipus emocional no tenen impacte en el tribunal, els d’atac als fiscals, potser sí. Què passarà a partir d’ara? Ekaizer informa que el Suprem no descarta fer ponència, deliberació i sentència en un mes i mig, abans de tancar per vacances a l’agost. "Marchena és conegut per la celeritat amb què redacta. I sembla que ja comptava des del començament del judici –potser acabant al maig– amb tenir a punt la sentència abans de les vacances. Hi ha qui continua apostant que serà així."

Tots els presos han demanat esperar la sentència en llibertat. Si no els la concedeixen, probablement seran traslladats a Catalunya.

Vicenç Villatoro es pregunta què vol dir que a Catalunya el judici hagi tingut tanta audiència: "¿Qui té interès en un judici, qui vol escoltar allò que s'hi diu –el que hi diuen tots, defensors, acusadors, testimonis–, qui vol que es faci per televisió i se segueixi a la premsa? Doncs qui creu en els seus arguments. Qui té confiança en la seva versió dels fets. Qui no té por de contrastar-la. ¿Qui tanca els ulls, qui ho amaga o prefereix que no es retransmeti, qui no hi dedica cap atenció? Qui no té confiança en els propis arguments".

2. A Barcelona, Colau abraça el PSC per repetir a l’alcaldia. Farà un pacte i rebrà els vots de Valls/Ciutadans. Els Comuns preguntaran a les seves bases sobre aquesta entesa. Maria Ortega firma la crònica de l'últim ple municipal de l'última legislatura, celebrat ahir, tres dies abans de la constitució del nou consistori.

3. Aquest matí, el partit conservador britànic començarà les votacions per escollir el nou primer ministre, que ha de substituir Theresa May.

4. A Hong Kong continuen les manifestacions, càrregues policials i enfrontaments per les protestes populars contra l’aprovació de la llei d’extradició.

5. A Internacional també expliquem que la localitat ucraïnesa de Txernòbil s’ha convertit en un nou destí turístic a causa de l’èxit de la sèrie televisiva sobre el desastre nuclear del 1986. El creador de la sèrie ha demanat que la gent s’hi comporti amb respecte.

6. A Societat expliquem com va anar el primer dia de l’examen de selectivitat, i a Economia, que la venda de pisos encadena tres mesos seguits de descensos. Aquesta nit, 700 voluntaris han participat a Barcelona en el recompte de persones que dormen al carrer que organitza Arrels.

Torna a l'Ara Bon Dia.

stats