Les claus del dia, per Antoni Bassas (20/06/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. L’ARA publica avui un reportatge tan extraordinari com revelador sobre un drama diari: la Cristina Mas, d’Internacional, ha anat buscant qui eren i per què van emigrar els 37 homes, dones i criatures que anaven en una pastera desapareguda el 14 d'agost del 2018 entre el Marroc i Espanya. Ha parlat amb els familiars de les víctimes i, com ara sentireu, amb el traficant que va organitzar el viatge:

- ¿Va ser vostè qui va organitzar el viatge?
- Sí, vam ser nosaltres.
- ¿Va fer-ho vostè sol?
- No, érem més de 10 persones.
- ¿Tots malians?
- No, hi havia moltes nacionalitats.
- ¿Portàveu aigua o menjar al vaixell?
- No, no.
- ¿Portàveu només els telèfons dels passatgers o algun telèfon per satèl·lit?
- Eren els telèfons dels passatgers.
- ¿Els vas acompanyar a la platja?
- No.
- Què vas fer tu?
...PENJA EL TELÈFON.

Entre els morts, un estudiant de dret que somiava ser futbolista, la mare d’una nena d’un any, un home que ha deixat dona i dos fills a Mali, o una dona que va deixar els dos fills grans a casa i va embarcar-se amb la petita.

2. A Barcelona, Manuel Valls es queda de regidor a l’Ajuntament de Barcelona tot i que el seu grup només el formaran ell i la regidora Eva Parera. L’ex primer ministre francès retreu ara de Ciutadans el mateix que fa anys que es veu de tres hores lluny a Catalunya: "No puc deixar de remarcar que els motius de la ruptura són el fruit d'una opció molt equivocada per part d'un partit amb el qual he compartit els esforços, les il·lusions i els desenganys propis d'una campanya electoral. He de dir que l'estratègia del com pitjor, millor, és una estratègia equivocada i i perillosa".

I a Inés Arrimadas li va tocar el paper de contestar al que ha estat breu company de viatge: "Perquè a nosaltres no ens dona lliçons de consitucionalisme ningú, perquè nosaltres ens hem partit la cara a Catalunya, hem patit amenaces de mort, agressions, persecucions i, per tant, seguirem sent la veu dels constitucionalistes que saben que tenir Ada Colau a l'Ajuntament és tan mala idea com tenir Ernest Maragall".

3. Els presidents Puigdemont i Mas es reuneixen a Waterloo durant més de 4 hores i pacten dotar Junts per Catalunya d’una estructura “operativa i eficaç”. Volen posar ordre a l’espai del PDECat, la Crida i Junts.

4. L’associació que porta la defensa de Roger Espanyol ha entregat al jutge un informe pericial en què quedaria identificat el policia que va disparar una pilota de goma contra Roger Español i li va buidar un ull l’1 d’Octubre. La identificació ha estat possible gràcies a la col·laboració de tothom que va aportar imatges i que han permès anar eliminant possibles agents responsables fins a aïllar-ne només un, el que aquell dia portava el número UC563.

Identifiquen per primer cop l’escopeter que hauria disparat a Roger Español

5. L’actor nord-americà Tom Hanks va passar ahir per Barcelona a presentar 'Toy Story 4'; no us en perdeu la crònica de Xavi Serra.

6. Als esports, el Barça guanya el Madrid al Palau per 78-77 i fa el primer punt de la final a cinc partits contra el Madrid, 2-1. El pròxim partit es jugarà, també al Palau, demà, divendres, a les 9 del vespre.

7. Per cert, parlant de bàsquet, no us perdeu l’article de l’entrenadora Carme Lluveras, que diu que el futbol és la quarta elecció de les dones pel que fa a practicants a Catalunya, pregunta als homes directius si deixaran morir el bàsquet, que és l’esport més practicat per dones, i si ara volen encolomar el futbol a les dones. I rebla l’article dient que sembla que el futbol sigui l’esport que escullen les dones, però és l’esport que els agrada a ells.

No ens l’endossaran

8. I, finalment, Luis Enrique plega de seleccionador espanyol de futbol a causa de la malaltia greu d’un familiar. El substituirà el català Robert Moreno, fins ara ajudant de l’asturià.

Torna a l' Ara Bon Dia.