Mèdia 02/07/2019

Les claus del dia, per Antoni Bassas (02/07/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

4 min
En mans de Luxemburg Una altra manifestació al cor d’Europa

1. El Parlament Europeu es constitueix aquest matí sense Puigdemont, Comín ni Junqueras. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea no va dictar mesures cautelars per permetre que Puigdemont i Comín poguessin entrar avui a l’Eurocambra, però va acceptar estudiar una demanda dels dos electes que no es resoldrà en setmanes. Mentrestant, el Tribunal Suprem espanyol va acceptar fer una consulta al Tribunal de Luxemburg sobre si el fet d’haver sigut proclamat electe propicia l’alliberament “de manera gairebé immediata” de l’exvicepresident perquè pugui exercir d’eurodiputat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Diu Ernesto Ekaizer al seu article d’avui que, com que Junqueras va ser elegit abans del final del judici, podria tenir immunitat, i que si es converteix en eurodiputat de ple dret el judici s’hauria de paralitzar i no es podria dictar sentència.

2. Precisament, davant aquest bloqueig, milers de persones es manifesten aquest matí a les portes del Parlament d’Estrasburg en defensa dels seus drets com a electors i dels drets dels tres electes catalans, que, de moment, no poden seure a l’escó que van guanyar amb vora dos milions de vots a Catalunya. El senador francès François Calvet fa costat als tres eurodiputats electes catalans: “Són diputats, no d’Espanya, són diputats dels països europeus. I nosaltres defensem això i seguirem defensant aquesta idea, i demanem a Europa que afronti les seves responsabilitats”

Sobre si Puigdemont acabarà viatjant a Estrasburg, el seu entorn té en compte que Espanya hi ha desplegat nombrosos agents de policia.

3. Mentrestant, a Brussel·les, els caps d’estat i de govern de la Unió es tornen a reunir avui després de tota una nit de converses estèrils amb els populars dividits.

4. S’espera que avui la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, fixi la data de la sessió d’investidura de Pedro Sánchez. Havien quedat de reunir-se tots dos, personalment, però el president espanyol és a la cimera de Brussel·les, que s’ha allargat més del compte, i parlaran per telèfon. Mentrestant, Aznar, fent costat a Casado, criticava Sánchez: “El que no està en la lògica constitucional és tirar sobre els altres la pròpia responsabilitat d’aconseguir aquesta majoria. Ni exigir suports gratuïts. Ni afirmar allhora una victòria electoral de llarg mentre s’adverteix amb noves eleccions”.

5. El govern espanyol presentarà una queixa formal davant la Santa Seu perquè el nunci papal a Espanya Renzo Frattini va declarar que “han ressuscitat Franco”. “Deixar-lo en pau era millor. Déu el jutjarà. No ajuda a viure millor recordar el que ha provocat una guerra civil”.

6. El Parlament de Catalunya va celebrar ahir una sessió del Parlament de Dones per recordar el 25è aniversari de la IV Conferència Mundial sobre les Dones de Pequín. S’hi va aprovar una declaració simbòlica que ara s’haurà de validar en un ple ordinari. Anna Geli, de Junts per Catalunya: “Cal treballar aquestes qüestions amb responsabilitat i constància, amb calma. I cal traslladar-ho, així que s’estimi, a un ple monogràfic amb conseqüències reals que ens ajudi a caminar endavant i que eviti caure en simbolismes, fotografies o grans proclames que no porten enlloc”.

7. Els pagesos fan inventari de les pèrdues ocasionades per l’incendi a la Ribera d’Ebre: s’han cremat 5.046 hectàrees, de les quals el 20% són conreus i pastures.

8. Després de les dues agressions sexuals comeses per tres menors no acompanyats a Canet de Mar i al Masnou, la secretària d’Infància del Govern, Georgina Oliva, va demanar ahir no condemnar tot el col·lectiu de menors estrangers no acompanyats. Hi ha 4.200 menors estrangers tutelats ara mateix per la Generalitat.

9. La Cambra de Comerç de Barcelona va anunciar ahir que s’ha encarregat una auditoria en profunditat per saber amb detall “quina és la situació comptable i les responsabilitats” de l’equip que encapçalava el fins ara president Miquel Valls. Igualment, la Cambra, ara presidida per Joan Canadell, va decidir publicar un informe que es va fer sobre l’impacte de la independència en l’economia catalana el 2012, però que la cúpula de la Cambra havia decidit llavors no fer-lo públic i mantenir-lo en secret. L’informe conté arguments a favor i en contra de la independència. En línies generals, l’estudi conclou que un estat català independent (o amb plena sobirania econòmica, malgrat mantenir lligams polítics amb Espanya) seria viable, donades les xifres de competitivitat de l’economia catalana.

10. Les manifestacions a Hong Kong que explicàvem ahir a aquesta hora van acabar derivant en un assalt al Parlament de la ciutat que, de matinada, va ser reprimit per la policia.

11. Per acabar, no us perdeu l’entrevista de Lara Bonilla al catedràtic de neurologia de Harvard i director científic de la Barcelona Brain Health Initiative, que diu que “tenir un pla vital ben definit, un propòsit de vida, és decisiu per mantenir el cervell sa”. I el titular és: “Sentir-se sol equival a fumar-se un paquet de tabac diari”.

Torna a l'Ara Bon Dia.

stats