Les claus del dia, per Antoni Bassas (04/07/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Avui obrim explicant que l'habitatge puja el doble del que ha pujat la renda dels barcelonins. La distància entre l'augment dels sous i l'augment dels pisos es dispara entre el 2000 i el 2018. La renda ha crescut un 32% i el preu dels pisos un 90%. L'editorial de l'ARA es titula "El preu dels pisos de lloguer, prohibitiu". I Germà Bel firma l'article "Control de lloguers i miopia política".

Control de lloguers i miopia política

2. Mentrestant, l'enquesta del CIS augmenta la temptació de Pedro Sánchez d'anar a eleccions un altre cop, perquè el sondeig dona als socialistes un gran ascens, i gairebé al triple de distància, molt junts, Ciutadans, PP i Podem, per aquest ordre.

3. Mentre Josep Borrell passeja el seu orgull i satisfacció per haver-se convertit en el nou cap d'Exteriors de la Unió Europea, el Govern creu que el càrrec del socialista de la Pobla de Segur donarà volada al Procés. Meritxell Budó, consellera portaveu: "Ens ho prendrem en positiu. Si ell continua parlant d'aquest conflicte cada vegada que fa una compareixença, entendrem que el conflicte català definitivament deixa de ser una causa interna per passar a ser una causa que es posarà en el marc del debat i discussió en l'àmbit europeu".

El Govern creu que Borrell donarà volada al Procés a la UE

Per cert, que aquest matí el president del Parlament, Roger Torrent, pronuncia una conferència a Madrid. Ho podreu segur al minut a minut.

4. Carles Pellicer torna a ser alcalde de Reus després que ahir els regidors de la CUP repetissin l'acte de promesa de la Constitució. El primer que van fer la justícia no el va donar per bo, després d'una denúncia de de Vox; que no és  a l'Ajuntament. El regidor cupaire Edgar Fernández va jurar amb aquesta ironia: "doncs acato, prometo i juro i, ja que hi som, «por la gracia de Dios». Quina Constitució més fantàstica per la dignitat de les persones. Com no l'hem de jurar i prometre?"

I encara en política, Iniciativa per Catalunya entrarà en concurs de creditors d'aquí uns dies i s'encamina cap a la seva dissolució. No poden pagar un deute d'uns 9 milions d'euros.

5. El govern espanyol amenaça Open Arms amb sancions de 900.000 euros si rescata nàufrags al Mediterrani. Anabel Montes, cap de missió d'Open Arms: "el govern espanyol no només ens ha girat l'esquena sinó que a més ens amenaça directament si fem un rescat a la zona de cerca i rescat imposant-nos unes multes d'entre 300.000 i 900.000 €. Per tant, hem de decidir entre ser còmplices d'assassinat o pagar una multa".

El govern espanyol amenaça Open Arms amb sancions de 900.000 euros si rescata al Mediterrani

Sobre desgràcies humanitàries, el nostre corresponsal a Washington informa que els centres de detenció de migrants a la frontera amb Mèxic són una bomba de rellotgeria, a causa de l'amuntegament i la falta d'higiene. Sobre aquest escàndol us recomanem l'article de l'escriptora Juli Orringer titulat "¿Els centres de detenció dels Estats Units són camps de concentració?"

6. Antoni Monguilod, veí de Malgrat de Mar, 74 anys, afectat d'atròfia multisistèmica, reclama el seu dret a una mort digna. L'ARA ha estat a casa seva, l'ha entrevistat a ell i a la seva dona, Magdalena Fornès: "si fos legal diu que se n'aniria, però com no ho és, hem d'esperar que la malaltia… Ell no vol que l'ajudem perquè, esclar, no sent legal imagina't tot el que pot passar que ja hem vist en altres casos".

“Què hi faig aquí encara? Ja és hora de marxar”

7. L'ARA ha sabut qui és el misteriós comprador d'El Corte Inglés de Francesc Macià, a Barcelona. Es tracta de Pedro Alonso Agüera, enginyer i empresari. Podeu llegir la seva història (perquè el seu perfil era pràcticament desconegut) en la informació que firma Paula Clemente.

8. Sensació al panorama musical: Rosalía va penjar ahir a la tarda un vídeo amb un parell de cançons noves, una de les quals en català: "Fucking Money Man".

9. I als esports, mala maror al Barça: el vicepresident esportiu Jordi Mestre, dimiteix. Albert Nadal n'explica les raons que se saben i les que s'intueixen: discrepàncies els fitxatges de la temporada que ve, amb Neymar i Griezman com a caps de cartell i el suport que Mestre dona al mànager general de futbol, Pep Segura.

10. I el Mundial femení de futbol ja té la finalista que faltava: Holanda, que va guanyar ahir a la nit a Suècia. Diumenge que ve, la final, Estats Units-Holanda. 

Torna a l' Ara Bon Dia.

Més continguts de