Les claus del dia, per Antoni Bassas (05/07/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. En un inusual discurs del 4 de Juliol al Mall de Washington, amb militars, tancs i donants de la seva campanya, Donald Trump anuncia que els Estats Units tornaran a plantar la bandera americana a la Lluna i que també la clavaran a Mart, sense especificar quan. Per cert, els xips que mesuraran el vent del planeta Mart en una pròxima missió de la NASA estan creats a la Universitat Politècnica de Catalunya. Ho expliquem a societat.

2. El Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU demana ara l’alliberament de Forn, Romeva, Rull i Bassa. 

3. Roger Torrent demana a l’estat espanyol que acordi amb Catalunya un pacte de claredat per la celebració d’un referèndum d’independència, i el govern espanyol, per boca de Josep Borrell, diu que mai de la vida. Torrent: “És evident que un estat democràtic no pot retenir per la força de manera indefinida una comunitat nacional contra la seva voluntat. I si tot és així, necessitem un pacte de claredat per fixar les circumstàncies i les condicions per la celebració d’un referèndum”

Borrell respon: “No existeix cap possibilitat constitucional de celebrar un referèndum de secessió a Catalunya, a Espanya. I en això no som diferents. Això és el que passa a tots els països democràtics, amb alguna excepció”

Per això l’editorial de l’ARA es titula: “¿Sánchez té alguna proposta política per a Catalunya?” I afegeix: “Aniria bé saber si hi ha res rere el 'no' immediat de la Moncloa al «pacte de claredat » de Torrent”.

4. Doncs Pedro Sánchez posa Catalunya com a excusa per no fer entrar Podem al govern espanyol però diu que està disposat a fer-hi entrar els independents de prestigi que li proposi Pablo Iglesias: “No necessitem un govern, no necessitem 2 governs en 1. Necessitem un govern amb un missatge coherent i, en definitiva, això és el que intentaré abordar durant aquests 17 dies”

5. Quim Torra, quan va declarar davant el jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que el va interrogar, va admetre que va desobeir per no haver tret la pancarta de la façana del Palau de la Generalitat durant la campanya electoral. TV3 va tenir accés als àudios de la declaració: “Sí, vaig desobeir. Perquè jo em dec a un mandat superior de la ciutadania de la defensa dels drets humans”

6. Parlant de justícia, Endesa haurà de pagar una multa de 10.000 euros a l’Ajuntament de Barcelona per haver tallat la llum a una família pobra, fa dos anys. El jutge considera que l’empresa va vulnerar la llei de mesures urgents.

7. A Cultura hi trobareu la crònica de Laura Serra del lliurament dels Premis Nacionals, que va tenir lloc ahir a la tarda. 

8. I als esports, avui el Barça presentarà Frenki De Jong. S’espera que el president Bartomeu parli en públic de la dimissió d’un altre vicepresident, Jordi Mestre. Martí Molina explica que l’estructura esportiva del Barça penja d’un fil i que la figura del mànager esportiu Pep Segura queda molt debilitada.

Torna a l' Ara Bon Dia.

Més continguts de