Les claus del dia, per Antoni Bassas (10/07/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Agents de la Guàrdia Civil van entrar ahir al Palau de la Generalitat i diverses conselleries per buscar-hi informació sobre l’1 d’Octubre. Això el mateix dia que la Fiscalia demana la inhabilitació del president Torra per un any i vuit mesos per haver mantingut els llaços grocs a la façana del Palau.

2. Per cert, ahir l’Audiència Nacional va comunicar que el judici per rebel·lió contra el major Trapero arrencarà el 20 de gener de l’any que ve. La Fiscalia demana per a ell 11 anys de presó.

3. Continua el desacord entre el PSOE i Podem per a la formació d’un govern a Espanya a dotze dies de la primera sessió d’investidura. Ahir es van tornar a reunir Sánchez i Iglesias, però no va anar bé. Escoltem el líder de Podemos: “El seu plantejament d’ahir –que el govern ha de ser del PSOE, de partit únic– jo crec que va en una direcció contrària al que ha votat la ciutadania, i crec que més d’hora que tard rectificaran”.

4. I avui hi ha sessió d’investidura a la Comunitat de Madrid, però la triple dreta nacionalista, PP, Ciutadans i Vox, hi arriba barallada (tot i que ahir a la tarda es van fer una foto reunits).

5. Precisament sobre la paralització de la política, Josep Ramoneda escriu avui a la contraportada de l’ARA que aquesta paràlisi comença a ser important. I sobre la crisi entre Junts i Esquerra, Ramoneda escriu: “Alguns s’escandalitzen que Junts per Catalunya o Esquerra hagin pactat amb els socialistes. Més aviat hauria de ser una bona notícia, se surt de la polarització, sempre destructiva, i es comencen a teixir aliances. Seria el més natural del món si la classe política gosés dir la veritat: només un llarg procés d’ampliació d’espai pot portar algun dia l’independentisme a bon terme. I per a això cal parlar, pactar i, sobretot, governar”.

6. I ara mireu quina sentència més interessant als Estats Units: la justícia d’aquell país, en concret tres jutges d’un tribunal d’apel·lació, ha establert que el president Donald Trump no pot bloquejar seguidors a Twitter, que fer-ho és inconstitucional perquè la Primera Esmena (que parla de llibertat d’expressió) “no permet a un funcionari públic que utilitza les xarxes socials amb caràcter oficial excloure persones d’un diàleg obert a internet pel fet que hagin expressat opinions amb les quals el funcionari no està d’acord”. 

7. També molt interessant: a Hong Kong la cap del govern local, Carrie Lam, va donar per mort el projecte de llei d’extradició a la Xina que tantes manifestacions en contra ha generat. Lam va dir: “Hem d’escoltar les generacions més joves per saber què és el que pensen”.

8. La Generalitat augmenta per decret l’impost de les hipoteques, l’impost sobre actes jurídics documentats, de l’1,5% al 2%. L’any passat el Suprem va establir que aquest impost l’han de pagar els bancs.

9. Woody Allen diu a Sant Sebastià, durant la presentació de la seva nova pel·lícula al costat del productor Jaume Roures i dels actors Sergi López i Elena Anaya, que probablement morirà en un plató. No us perdeu la crònica que firma Xavi Serra des de Sant Sebastià. 

10. I mentrestant, a Lleida un altre soci de Mediapro, Tatxo Benet, ha cedit al museu de la ciutat el retaule de Sant Bartomeu que va comprar fa uns mesos. El retaule va sortir de la seva parròquia d’origen fa més de cent anys. L’acte de cessió es va celebrar ahir en presència del president Torra.

Torna a l' Ara Bon Dia.

Més continguts de