El Brexit i el comiat de Federer a l'Open dels EUA: Les claus del dia, amb Antoni Bassas (04/09/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Comencem a Londres. Avui serà un dia important. Tal com ja els explicàvem ahir que passaria, Boris Johnson va acabar perdent  una votació a la Cambra dels Comuns perquè 21 diputats seus van votar amb l’oposició que la Cambra pugui presentar proposicions de llei, no només el govern, que és una manera d’arrabassar-li el control de l’agenda al 'premier' ros esvalotat. Gràcies a aquesta votació d’ahir, avui es votaria una llei per impedir el Brèxit sense acord, i Johnson hauria de demanar a la Unió Europea una pròrroga fins al gener. El primer ministre ja ha dit: “No vull unes eleccions, però si els diputats voten demà per aturar les negociacions i forçar un altre retard inútil al brèxit, aquesta serà la única manera de solucionar-ho”.

Més detalls a la crònica del Quim Aranda.

2. Un altre primer ministre que diu que no vol eleccions, però que no sembla que les eviti és l’espanyol, Pedro Sánchez. Ahir va oferir càrrecs a Podem però fora del govern, el programa que dèiem de 370 mesures socials i una reunió demà. La diputada de Podem Iolanda Díaz va contestar: “El que toca ara és comparar textos, propostes i una negociació integral i sobretot, començar-la quan abans millor”.

Les propostes del PSOE: lloguers més assequibles i llars d’infants gratuïtes

Sobre Catalunya, Sánchez va posar per escrit el 'no' al referèndum: "Diàleg, no unilateralisme. Trobada, no trencament. Estatut d’Autonomia i no un referèndum d’autodeterminació, que trenca les bases de la convivència".

3. Mentrestant, el Parlament Europeu s’haurà de pronunciar oficialment sobre Junqueras, a invitació del tribunal de Justícia de la Unió. Sobre això, el catedràtic Pérez Royo diu avui que pel fet que el Parlament europeu es pronunciï, la sentència del Tribunal Suprem segur que serà després del 14 d’octubre, quan s’hagi pronunciat Europa. L’ANC va comunicar ahir que el nombre d’inscrits a la manifestació de la Diada és de 180.000 i s’ha reservat 700 autocars per baixar a Barcelona. 

Així es va omplint, tram per tram, l'acte de la diada de l'Onze de Setembre

4. Trobareu a Societat el resultat d’un estudi de l’Hospital del Mar i la Fundació Pau Gasol que diu que el 35% dels nens entre 8 i 16 anys tenen sobrepès o obesitat. A mesura que es fan grans dediquen menys temps a l’exercici físic i dediquen més temps a les pantalles. El sobrepès és més comú a les famílies amb menys recursos econòmics.

5. Hi ha alguna cosa a l’economia que no pinta bé: a l’agost ha pujat l’atur al nivell més elevat des del 2010. O sigui, aquest 2019 ha baixat l’atur, però les darreres xifres no són optimistes.

6. I si voleu saber les novetats de la programació de TV3 aquesta tardor, no us perdeu les dues pàgines de Mèdia: graella continuista amb Ricard Ustrell com a gran novetat, que farà una programa de 12 h a 14 h ('Planta baixa') a partir de dilluns que ve.

TV3 aposta per una graella continuista amb Ustrell com a gran novetat

7. D’aquesta matinada, Roger Federer ha quedat eliminat de l’Open de tenis dels Estats Units. El búlgar Grigor Dimitrov, número 78 de l'ATP, l’ha derrotat en cinc sets i més de tres hores. A Nadal, que jugarà aquesta pròxima matinada, li augmenten les possibilitats de victòria.